назад
30.07.18

Бердянський адвокат допоміг бездомній жінці встановити факт постійного проживання на території України

ukraine passport flagАдвокат системи БПД Дем’ян Амельченко допоміг 62-річній жінці, яка не мала жодних документів, отримати шанс на достойну старість і соціальний захист.

Як розповіли в Бердянському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД), до них по допомогу звернулась пані Людмила. У свої 62 роки вона залишилася без житла, роботи, належного соціального захисту і, найголовніше, без будь-яких документів, що посвідчують особу та громадянство. Відсутність документів та громадянства ставила під загрозу можливість оформлення та отримання соціальних та пенсійних виплат, змогу користуватися іншими правами, гарантованими державою.

Як з’ясувалося, вирішити питання в рамах досудового врегулювання було неможливим, оскільки Бердянським міським відділом управління ДМС України було відмовлено в отриманні паспорта громадянина України з тих підстав, що заявницею не було підтверджено її належність до громадянства України, а також було рекомендовано звернутися до суду для встановлення факту постійного проживання на території України станом на 24.08.1991 та 13.11.1991.

За порадою Бердянського центру обліку бездомних осіб пані Людмила і звернулася по правову допомогу до фахівців системи БПД. Адвокатом Дем’яном Амельченком було з’ясовано, що пані Людмила протягом усього життя працювала й мешкала на території Запорізької області та взагалі не мала паспорта громадянина України, а єдиним документом, котрий було втрачено, був паспорт громадянина колишнього СРСР. Зібравши необхідні архівні довідки, інші докази та факти, а також керуючись Законом України «Про громадянство України», адвокатом Бердянського місцевого центру з надання БВПД було підготовлено заяву до суду щодо встановлення факту постійного проживання на території України.

«Завдяки професійним діям адвоката та на підставі наявних доказів було доведено факт постійного безперервного проживання заявниці на території України. Наступним кроком стало звернення до Державної міграційної служби України з метою отримання громадянства та паспорта громадянина України. І хоча цей процес є досить тривалим та складним, є повне розуміння й бачення необхідних дій у досягненні кінцевої мети. Фахівці та адвокат Бердянського місцевого центру вкотре довели соціальну значимість існування системи безоплатної правової допомоги, особливо для найбільш незахищених демографічних верств населення», – зазначив директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк, коментуючи матеріали успішної практики.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook            YouTube YouTube             Google Google+       тTwitter