назад

Березівське бюро правової допомоги інформує про права дитини

beresivka dity 4Тривають інформаційні заходи в рамках Всеукраїнського тижня права, які проводять працівники Березівського бюро правової допомоги.

06 грудня 2017 року в рамках Всеукраїнського тижня права начальник Березівського бюро правової допомоги Інна Гаврилович провела урок права для учнів 10 класів Березівської загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів № 2  на тему: «Знай свої права, дитино!».

Метою даного заходу було познайомити учнів із системою безоплатної правової допомоги, змістом основних статей Загальної Декларації прав людини, Конвенції про права дитини, Конституції України, та довести учням, що в основі документів про права людини лежать головні потреби всіх людей.

Фахівчиня бюро Інна Гаврилович розпочала захід з висвітлення правових основ діяльності системи безоплатної правової допомоги, завдання та повноважень Бюро, категорії осіб, які можуть отримати безоплатну вторинну правову допомогу за рахунок Державного бюджету України.

Але основну увагу учнів працівник акцентував на роз`ясненні  їх прав згідно з Конституцією України, Закону України «Про захист дитинства», Конвенції з прав дитини, а також відповіла на питання, які цікавили учнів.

Крім цього, було проведено письмове тестування на правову обізнаність дітей. Учням було роздано два екземпляри тестів, один з яких по завершенню опитування залишився у них. Перевірка кожного питання тесту здійснювалася з  посиланням на норми  закону.

beresivka dity 3

beresivka dity 4

beresivka dity 5

08 грудня 2017 року спеціаліст бюро Олена Танасійчук провела лекцію на тему: «Я маю права» для працівників бібліотеки та учнів 8 класів Березівської загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів № 2.

Олена Танасійчук відкрила захід та провела екскурс в історію ідей про права людини та дитини. Увагу присутніх звернули на погляди суспільства стосовно виховання дітей та догляду за  ними у різні епохи.  

Керівниця бюро Інна Гаврилович продовжила виступ колеги та роз`яснила учням, хто за загальним правилом згідно міжнародним та українським законодавством вважається дитиною, розповіла про права дитини, передбачені законодавством в сфері сімейного життя, майнових відносин, в сфері праці, право дитини на освіту, на особливий захист, відповідальність неповнолітніх, види відповідальності.

Присутніх цікавили питання стосовно віку, з якого дитина може бути допущено до роботи, тривалість робочого часу; вік, з якого настає кримінальна відповідальність; які дії не можуть бути здійснені без згоди дитини та які обов`язки мають батьки при вихованні дитини.

На всі ці питання працівники Бюро активно відповідали під час всього заходу.

beresivka dity 2

beresivka dity 6

За детальними консультаціями та роз’ясненнями громадяни можуть звернутися до  Березівського бюро правової допомоги, яке знаходиться за адресою: м. Березівка, вул. М. Грушевського, 10, тел. (04856) 21-291.