назад

Бериславцям розказали, як зберегти землю та врожай

123 серпня в рамках запровадженого Міністром юстиції України Павлом Петренко проекту «Я маю право» на Бериславщині проходило консультування громадян – працювали основна робоча мобільна група та локальна мобільна консультативна група із забезпечення надання безоплатної правової допомоги власникам земель чи збіжжя (врожаю).

До складу основної групи увійшли начальник відділу моніторингу Регіонального центру з надання БВПД Світлана Ребриста та начальник з питань державної реєстрації ГТУЮ у Херсонській області Григорій Галковський.

Під час роботи мобільної групи, яка проходила в селищній раді, фахівці з правознавства поінформовали  присутніх про створення на Херсонщині мобільних точок доступу до системи БПД з метою консультування громадян щодо можливого рейдерського захоплення земельних ділянок та врожаю.

Правники ознайомили мешканців сіл Отрадокам´янка та Козацьке з положеннями антирейдерського законодавства, розказали, як зберегти землю, урожай та відповіли на запитання. Зокрема, щодо укладання договору оренди земельної ділянки.

Говорячи про боротьбу з рейдерством у сфері земельних правовідносин, спікери акцентували увагу на способах та механізмах захисту земель і врожаю від незаконних посягань.

Але мешканців Бериславського району, які прийшли на зустріч, цікавили не тільки земельні питання. Вони дізнались про порядок оформлення субсидій та зміни, які відбулись з цього питання, а також про порядок оформлення документів для виїзду громадян України за кордон на навчання.

Продовжили консультування Світлана Ребриста та Григорій Галковський біля мобільного пункту, до якого весь час підходили місцеві мешканці зі своїми проблемами.

2

Крім херсонських правників, консультування проводили директор Бериславського місцевого центру з надання БВПД Марина Груша, начальник відділу надання БВПД Тетяна Лозенко та працівники ГТУЮ у Херсонській області.

Варто нагадати, що Міністерство юстиції України спільно з USAID запустило всеукраїнський правопросвітницький проект «Я маю право», мета якого забезпечити українців інформацією про права та механізм їх реалізації, що гарантовані Конституцією і законами України. Відповідно до інформації Мін´юсту України, понад 72% українців потребують знань про свої права та як їх захищати і реалізовувати.

3 4

Питання, з якими селяни звернулись до мобільного пункту, стосувались розірвання договору оренди земельної ділянки в односторонньому порядку, отримання земельної ділянки у власність для ведення особистого селянського господарства, вимоги до клопотання про безоплатну передачу земельних ділянок, відведення земельних ділянок учасникам АТО тощо.

5 6

Усі відвідувачі, крім консультацій, отримали інформаційні буклети про систему БПД в Україні.

 


Нагадуємо мешканцям Бериславського району, що кожен, хто потребує правової допомоги, може зателефонувати на єдиний телефонний номер системи БПД:

0-800-213-103
(Дзвінки на вказану телефонну лінію із стаціонарних та мобільних телефонів в межах країни є безкоштовними)

або звернутись до Бериславського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та бюро правової допомоги:

Бериславський місцевий центр з надання БВПД
(05546) 7-66-66; +38 (068)-814-38-61; +38 (050)-219-78-18
Адреса: 74300, Херсонська обл., м. Берислав, вул. Воскресенська (Рози Люксембург), 6а (вхід з вул. Леніна)

Великоолександрівське бюро правової допомоги
(05532) 2-10-27; +38 (068) 364-30-70
Адреса: 74100, Херсонська область, смт. Великоолександрівка, вул. Свободи (Леніна), 138

Високопільське бюро правової допомоги
(05535) 2-16-03; +38 (098) 394-31-86
Адреса: 74000, Херсонська область, смт. Високопілля, вул. Банкова (Леніна), 10

Нововоронцовське бюро правової допомоги
(05533) 2-12-07
Адреса: 74200, Херсонська область, смт. Нововоронцовка, вул. Суворова , 4