назад

Без права вибору: у Житомирі обговорили виборчі права внутрішньо переміщених осіб

VPO3Уже минуло більше року, як у Верховній раді України був зареєстрований законопроект № 6240 «Про забезпечення доступу до виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян». Прийняття документу дало б право переселенцям і трудовим мігрантам обирати на місцевих виборах. Сьогодні майже 4% виборців четвертий рік не можуть скористатися одним із базових конституційних прав громадянина.

Участь у круглому столі щодо забезпечення виборчих прав внутрішньо переміщених осіб 29-30 березня взяла начальник відділу комунікації та забезпечення доступу до публічної інформації Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області Дар’я Гончарова.

VPO2
За офіційними даними у Житомирській області зареєстровано понад 7 тисяч переселенців. Під час жвавої дискусії правозахисники, громадські активісти, представники місцевої влади та переселенці обговорили проблеми участі внутрішньо переміщених осіб та трудових мігрантів у місцевих виборах.
Дар’я Гончарова наголосила, що у разі неприйняття до чергових місцевих виборів закону, який врегулює питання участі внутрішньо переміщених осіб у місцевих виборах, то вони можуть відстоювати своє виборче право у судах. Вона пояснила, що у Житомирській області переселенці можуть звернутися до місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги і скористатися послугами безоплатного адвоката.

VPO1

{module РЦ}