назад


О! Скільки містить почуттів в собі kakaya-semya-schitaetsya-mnogodetnoj-status-i-udostoverenie

Додаток,повний щедрості,«БАГАТО»! 

Він щастям переповнений у свято, 

І сили раптом множить у журбі… 

 

Не вродиться багато горя там, 

Де є багато радощів і сміху, 

Де усмішки дітей дарують втіху 

У противагу стомленим літам. 

 

Що значить сум недоспаних ночей? 

Завчасну зморшку на змарніле личко. 

Погодьтеся, то плата невеличка

За спокій повних вдячності очей.


Дітей багатих ласкою твоїх,

Що в миті щастя горнуться до тебе,

Даруючи багату щедрість неба 

І відчуттів багатство неземне.

       Відповідно до Конституції України сім’ї з дітьми, до яких належать і багатодітні сім’ї, перебувають під захистом держави.

       Відповідно до ст. 7 Закону України «Про охорону дитинства»:

багатодітна сім’я – сім’я, в якій подружжя (чоловік та жінка) перебуває у зареєстрованому шлюбі, разом проживає та виховує трьох і більше дітей, у тому числі кожного з подружжя, або один батько (одна мати), який (яка) проживає разом з трьома і більше дітьми та самостійно їх виховує. До складу багатодітної сім’ї включаються також діти, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах, до закінчення навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років,2 6

дитина – особа віком до 18 років (повноліття), якщо згідно з законом, застосованим до неї, вона не набуває прав повноліття раніше.

До складу сім’ї не включаються особи, які перебувають на повному державному утриманні.

ВАЖЛИВО! Батькам і дітям відповідні посвідчення видаються безкоштовно.

Що потрібно знати при зверненні за призначенням соціальної допомоги?

       Документи на всі види державної допомоги приймають органи соціального захисту населення за місцем проживання батьків.

       Для призначення допомоги необхідно написати заяву відповідної форми, до якої додаються:

– документ, що посвідчує особу;

– довідка про склад сім’ї;

– декларація про доходи та майно осіб, які входять до складу сім’ї (в декларацію не включаються державна соціальна допомога, призначена відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»; нарахована субсидія за спожиті житлово-комунальні послуги; сплачені членами сім’ї аліменти; грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, які беруть безпосередню участь в антитерористичній операції, на час її проведення);

– довідка  про наявність та розмір земельної частки (паю);

– довідка про безпосередню участь особи в анти- терористичній операції.

       Документи розглядаються впродовж 10 днів з дня звернення.

       Розмір державної соціальної допомоги дорівнює різниці між прожитковим мінімумом для сім’ї та її середньомісячним сукупним доходом. Середньомісячний сукупний дохід сім’ї вираховується за шість місяців, що передують місяцю звернення за допомогою.

УВАГА! До стабілізації економічного становища в Україні розмір державної соціальної допомоги визначається з урахуванням рівня забезпечення прожиткового мінімуму.

 qIZfVPToEmI      Розмір державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям у 2017 році не може бути більше 75% рівня забезпечення прожиткового мінімуму для сім’ї.

У наданні державної соціальної допомоги може бути відмовлено, коли:

1. Працездатні члени сім’ї не працюють, не служать, не вчаться за денною формою навчання впродовж трьох місяців, що передують місяцю звернення за допомогою (крім осіб, які визнані безробітними та за інформацією центрів зайнятості, не порушують законодавство про зайнятість щодо сприяння своєму працевлаштуванню; осіб, які доглядають за дітьми до 3-х років або за дітьми, що потребують догляду, але не більше ніж до 6 років; осіб, які доглядають за інвалідами І групи або дітьми- інвалідами віком до 18 років, за інвалідами II групи внаслідок психічного розладу, особами, які досягли 80-річного віку, фізичних осіб, які надають соціальні послуги).

2. З’ясовано, що сім’я має додаткові джерела до існування, а також хтось із її складу впродовж року купив або оплатив послуги на суму, яка на час звернення перевищує10-кратну величину прожиткового мінімуму для сім’ї.

3. Якщо у власності або володінні малозабезпеченої сім’ї є;

– більше однієї квартири (будинку), за умови, що загальна площа житла перевищує 21 кв. м на одного члена сім’ї та додатково 10.5 кв. м на сім’ю;

– більше одного автомобіля, транспортного засобу (механізму).

       Соціальна допомога призначається з місяця звернення, якщо подано всі необхідні документи.

       У сільській місцевості заяви з необхідними документами приймають виконавчі органи сільських і селищних рад.

Що потрібно знати при зверненні за призначенням пільг для багатодітної сім’ї?

       Всі відомості про пільговиків вносяться до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги.

       Для включення до даного Реєстру пільговику необхідно подати до уповноваженого органу (а саме управління соціального захисту населення) наступні документи:

– довідку про склад сім’ї;

– копії документів, що підтверджують право пільговика та членів його сім’ї на пільги (з пред’явленням оригіналів цих документів):

– копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера у Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків та інших обов’язкових платежів.

       Також потрібно пред’явити паспорт та надати інформацію про характеристику житла та послуги, щодо отримання яких він має пільги та реально ними користується.

       Крім того, необхідно звернутися з відповідними заявами щодо надання пільг до всіх організацій-постачальників, послугами яких користується пільговик.

Якими пільгами може користуватися багатодітна сім’я?383523907-800x500 c

       Законом України «Про охорону дитинства» встановлені такі пільги для багатодітних сімей (ч. З, ст.13):

– 50% знижка на квартплату в межах норм, передбачених чинним законодавством (21 кв. м загальної площі житла на кожного члена сім’ї, який постійно проживає в жилому приміщенні (будинку) та додатково 10,5 кв. м на сім’ю);

– 50% знижка плати за газ, електрику, опалення, воду, телефон, вартості скрапленого балонного газу для побутових потреб, на паливо (якщо сім’я живе в будинку без централізованого опалення);

– позачергове встановлення квартирних телефонів. Абонентна плата за користування квартирним телефоном встановлюється у розмірі 50% від затверджених тарифів.

УВАГА! Вказані вище пільги надаються за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищуй величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу (у 2017 році це 800 гри).

Дітям з багатодітних сімей надаються такі пільги:

• безоплатне одержання ліків за рецептами лікарів (але тільки дітям в тих сім’ях, розмір середньомісячного сукупного доходу яких в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує у 2016 році 1930 грн);

• щорічне медичне обстеження і диспансеризація в державних та комунальних закладах охорони здоров’я із залученням необхідних спеціалістів, а також компенсація витрат на зубопротезування;

• першочергове обслуговування в лікувально- профілактичних закладах, аптеках та першочергова гос-піталізація;

• безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту (крім таксі), автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрішньорайонних, внутрішньообласних та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання;

• безоплатне одержання послуг з оздоровлення та відпочинку відповідно до Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей».

       Крім цього, окремі види пільг передбачені Законом України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною», Кодексом законів про працю України та Законом України «Про відпустки», Законом України «Про податок з доходів фізичних осіб». Законом України «Про житловий фонд соціального призначення».1265853140large family-420x0

Прийміть до уваги!

       Мінімальна заробітна плата становить: 3200 гривень впродовж усього року.

У 2017 році прожиткові мінімуми відповідної категорії становлять:

       Прожитковий мінімум для дитини віком до 6 років: з 1 січня -1355 гривень, з 1 травня – 1426 гривень, з 1 грудня -1492 гривні.

       Прожитковий мінімум для дітей від 6 до 18 років: з 1 січня -1689 гривень, з 1 травня -1777 гривень, з 1 грудня -1860 гривень.

       Прожитковий мінімум для працездатних осіб: з 1 січня – 1600 гривень, з 1 травня -1684 гривні, з 1 грудня -1762 гривні.

       Прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність: з 1 січня – 1247 гривень, з 1 травня – 1312 гривень, з 1 грудня – 1373 гривні.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! У 2017 році рівень забезпечення прожиткового мінімуму (гарантований мінімум) для призначення допомоги відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» у відсотковому співвідношенні до прожиткового мінімуму для основних соціальних і демографічних груп населення становить: для працездатних осіб – 21%, для дітей – 85%, для осіб, які втратили працездатність, та інвалідів – 100% відповідного прожиткового мінімуму.

       Для отримання консультацій чи роз’яснень з правових питань можна звертатися безпосередньо до:

Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області:

–  телефон: (061) 224-44-50

–  е:mail: office.zaporizhya@legalaid.gov.ua

– віртуальна приймальня  Рубрика: «Поставити питання юристу» на сайті Регіонального центру: http://zaporizhya.legalaid.gov.ua.