назад

Безкоштовна правова допомога для захисників та їх сімей

1

На сьогодні існує дуже багато проблем, з якими стикаються наші захисники, що повернулися або все ще знаходяться в зоні проведення АТО.  Найчастіше бійців хвилюють питання щодо отримання статусу учасника бойових дій, постановки на квартирний облік, виділення земельної ділянки, оздоровлення, медичного забезпечення, реабілітації та пільг.

2

Аби допомогти бійцям, які повернулися із зони проведення антитерористичної операції, та членам їх сімей у вирішенні правових питань, 7 червня 2016 року було підписано Меморандум  про співпрацю між Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області, Запорізькою обласною державною адміністрацією та Центром допомоги учасникам Антитерористичної операції при облдержадміністрації.

Предметом зазначеного Меморандуму є спільна діяльність сторін у проведенні комплексу заходів з правової освіти населення, спрямованих на підвищення правової свідомості, сприяння поширенню позитивного досвіду у сфері правової захищеності громадян, захисту конституційних прав, свобод та інтересів шляхом надання безоплатної правової допомоги населенню.

Як повідомила присутнім заступник голови – керівник апарату Запорізької обласної державної адміністрації Зінаїда Бойко, наразі демобілізовано близько 6 тисяч бійців Запорізького регіону, і понад дві тисячі вже звернулися за правовою допомогою. Аби допомога бійцям АТО була якісною, необхідно об’єднати зусилля. Наразі правову допомогу та консультації з юридичних питань можна отримати у чотирьох місцевих центрах з надання безоплатної вторинної правової допомоги – два в Запоріжжі, у Мелітополі та Бердянську. Зінаїда Бойко додала, що хлопці, які повернулися з АТО, дуже часто не знають, як сформулювати проблему, куди звернутись, що і як робити, тому вкрай необхідно розповсюджувати інформацію, щодо фахівців, які можуть допомогти вирішити проблемне питання.

У разі звернення до Центру допомоги учасникам Антитерористичної операції при облдержадміністрації особи, якій необхідна безоплатна вторинна правова допомога, така особа, в рамках співпраці, буде перенаправлена до місцевих центрів з надання БВПД за допомогою Скайп-зв’язку. Що дає змогу майже одразу отримати від фахівця центру необхідну правову консультацію або роз’яснення з юридичного питання.

Директор Регіонального центру з надання БВПД у Запорізькій області Павло Наливайко зазначив, що держава взяла на себе зобов’язання щодо захисту прав та допомоги учасникам АТО. Тому і фахівці місцевих центрів будуть робити усе можливе аби у максимально стислий термін  розв’язати  проблему, надати правові консультації, здійснити супровід, адже, при необхідності, бійцю АТО буде наданий адвокат, який захищатиме його інтереси в суді, інших державних органах або перед іншими особами. На безоплатну правову допомогу мають право не лише захисники, а також і члени їх родин.

Павло Наливайко поінформував, що незабаром у Запорізькій області буде відкрито 17 бюро правової допомоги, що надасть більше можливостей бійцям з віддалених районів отримати юридичні роз’яснення та консультації.

Олексій Сквордяков, керівник Центру допомоги учасникам АТО при облдержалміністрації, висловив надію, що співпраця буде плідною і завдяки їй, наші захисники зрозуміють та відчують, що право та закон на їхньому боці. Це необхідно, бо бійці, що захищали нас там, наразі потребують нашого захисту та підтримки тут.

Переглянути Меморандум 

3

4