назад
20.03.17

Безоплатна правова допомога для мешканців Шевченківського району

16.03.2017 Шевченк рай Тер центр

16 березня 2017 року на базі Територіального центру соціального обслуговування виконкому Шевченківської районної в м. Полтаві ради працював виїзний дистанційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги в роботі взяли участь фахівці Другого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

До працівника центру громадянка звернулася з питанням щодо укладення договору оренди землі та отримала наступні роз’яснення.

Типовий договір оренди землі є доступним кожному та використовується по всій території України, затверджений Постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Типового договору оренди землі» від 3 березня 2004 року, № 220. При цьому існують умови договору, на які варто звертати увагу.

По-перше, умова щодо орендної плати. Згідно ст. 21 Закону України «Про оренду землі» обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором. Тому, якщо в договорі буде зазначено «без урахування», то ви позбавитеся певної суми коштів.

По-друге, питання припинення дії договору оренди землі в разі зміни власника земельної ділянки. Статтею 32 цього Закону передбачено, що перехід права власності на орендовану ділянку (в т.ч. в порядку спадкування) не є підставою для припинення дії договору, якщо інше не передбачено договором. Тобто доля земельної ділянки буде залежати від слів «Є» або «НЕ Є» підставою».

Також слід мати другий екземпляр договору, оскільки в кінці завжди вказується, що він виготовляється у двох примірниках, які мають однакову юридичну силу. Це необхідно для того, щоб краще орієнтуватися в дотриманні та виконанні умов договору.

В подальшому виїзний мобільний дистанційний пункт працюватиме кожного третього четверга місяця з 10:00 до 11:00 за адресою: м. Полтава, вул. Ю. Кондратюка, 7а.

Другий полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою:м. Полтава, вул. Європейська 37/40, тел.. (0532) 56-02-88.  Другий місцевий центр поширює свою діяльність на Шевченківський та Київський райони м. Полтави.

Для забезпечення оперативного реагування на повідомлення про затримання осіб, на звернення громадян про надання правової допомоги та на проблемні питання, які вони порушують, а також для надання роз’яснень законодавства у сфері безоплатної правової допомоги, цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні