назад
29.06.16

Безоплатна правова допомога для населення сільської місцевості

160629 02Працівники Шосткинського місцевого центру здійснили робочий виїзд до села Собич, де мешканці територіальної громади отримали фахові консультації юриста, а працівники сільської ради взяли участь у тренінгу

Робоча група у складі начальника відділу взаємодії з суб’єктами надання первинної правової допомоги Ольги Правосуд і в.о. начальника відділу попередньої роботи з клієнтами Наталії Олійник 24 червня відвідала  село Собич. В приміщенні Собицької сільської ради Наталія Олійник провела прийом громадян. 

Людей цікавили питання щодо порядку проведення перерахунку пенсій педагогічним працівникам за вислугу років, визнання права власності на житловий будинок в порядку спадкування за законом тощо.

Приміром, одну жінку цікавило питання щодо встановлення додаткового строку для прийняття спадщини в судовому порядку.

«За наявності факту неприйняття спадщини у шестимісячний строк спадкоємець має право звернутися до суду. Цивільним кодексом України встановлено, що можливість призначення судом додаткового строку для прийняття спадщини залежить від того, наскільки поважними виявляться причини пропущення строку для прийняття спадщини. Тому при написанні позовної заяви основну увагу потрібно приділяти саме причинно-наслідковому зв’язку між обставинами, які потягнули пропущення строку із самим фактом такого пропущення. Якщо причина пропущення строку для прийняття спадщини не буде визнана судом поважною, то це може стати великою проблемою для обґрунтування позовних вимог», – надано роз’яснення Наталією Олійник.

Ольга Правосуд в свою чергу провела зустріч з керівництвом сільської ради, під час якої говорили про надання безоплатної правової допомоги в селі. Також інтегратор провела тренінг на тему: «Пара-юристи в системі надання безоплатної правової допомоги». Під час заходу працівником центру було зауважено щодо необхідності розширення доступу до правової системи та правосуддя для населення, яке проживає в сільській місцевості, а це в свою чергу посилює актуальність залучення пара-юристів до надання юридичних послуг. «На сьогодні  сільські консультанти – пара-юристи – мають статус  сільських активістів, їхнє завдання  – розширення  межі надання безоплатної первинної правової допомоги в сільській місцевості», – наголосила інтегратор.

Виїзд працівників Шосткинського місцевого центру відбувся завдяки прийнятій програмі безоплатної правової допомоги населенню сіл Собич та Лісне, яка затверджена рішенням сесії Собицької сільської ради.