назад
10.09.18

Безоплатна правова допомога для військовослужбовців

OkM 180907  02 2Система безоплатної правової допомоги (на основі підписаного Меморандуму про співпрацю між Координаційним центром з надання правової допомоги та Міністерством оборони України) продовжує роботу, покликану забезпечити надання військовослужбовцям Збройних Сил України та членам їхніх сімей якісного правового захисту.

У першу чергу, військовослужбовці мають володіти інформацією про існування регіональних, місцевих центрів, бюро правової допомоги та їхніми функціями. Тож, юристи системи БВПД Сумщини проводять тематичні зустрічі та ознайомлюють з можливістю отримання ряду безоплатних послуг (надання консультацій, роз’яснень, підготовка заяв, запитів та інших документів, захист/представництво в суді).

SuR 180910 01

SuR 180910 03Так, 10 вересня понад 200 військовослужбовців відділення Військової служби правопорядку Полтавського зонального відділу, що розташоване в м. Суми, ознайомилися із тим, де і в який спосіб можна отримати безоплатну правову допомогу. Фахівець Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Володимир Жалковський поінформував присутніх про систему безоплатної правової допомоги і як саме вона представлена на Сумщині. Також правник роз’яснив, що кожен українець має право безоплатно отримати фахову консультацію від юриста з того чи іншого питання, допомогу в складенні заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім процесуальних) – тобто скористатися первинною правовою допомогою. SuR 180910 02«Окрім цього, є певні категорії громадян, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу – а саме захист, здійснення представництва інтересів в судах. І до цих осіб відносяться й учасники бойових дій, особи, які отримують статус учасника бойових дій, ветерани війни й інші», – наголосив Володимир Жалковський.

OkM 180907  01 2Правопросвітництво серед військовослужбовців здійснюється й в інших містах регіону. Зокрема, в м. Охтирка у військовій частині А0563 відбувся семінар, до якого долучилися начальник відділення військової служби правопорядку Полтавського ЗВВСП Андрій Ліцман, командир військової частини Денис Дикий, директор Охтирського місцевого центру з надання БВПД Тамара Козир, заступник директора Микола Кравченко та інші.

OkM 180907  05 2 OkM 180907 04

До відома присутніх донесено інформацію про зміст основних положень Закону України «Про безоплатну правову допомогу» та практику їх застосування. Тамара Козир проінформувала про зміни у Законі України «Про безоплатну правову допомогу». Відтепер право на безоплатну вторинну правову допомогу мають ветерани війни, у тому числі учасники бойових дій, інші особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» не лише з питань їх соціального захисту, як це було раніше, а з будь-яких питань. Микола Кравченко додав: «Якщо ваше питання потребує вирішення у судовому порядку, ви можете отримати правовий захист, гарантований державою. До того ж, відповідно до ст.5 ч.1 п.13 Закону України «Про судовий збір» від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються: учасники бойових дій, Герої України – у справах, пов’язаних з порушенням їхніх прав». Крім того, Тамара Козир поінформувала про права та пільги військовослужбовців та учасників АТО й розповіла про правопросвітницькі заходи та виїзні прийоми у межах загальнонаціонального проекту «Я МАЮ ПРАВО!».

OkM 180907  03Цього ж дня розпочав роботу «дистанційний пункт» консультування громадян як продовження співпраці між Охтирським МЦ з надання БВПД та військовою частиною А0563. Така форма надання правової допомоги громадянам робить останню більш доступною, оскільки цей спосіб є дуже ефективним і значно економить час, адже особа одразу ж має змогу отримати консультацію зі свого юридичного питання.

Довідково: 11.12.2017 між Координаційним центром та Міністерство оборони України було підписано Меморандум про наміри щодо співробітництва.

Основні напрями співпраці: 

       проведення «круглих столів» щодо забезпечення захисту прав військовослужбовців;

       організації та забезпечення роботи дистанційних пунктів доступу до БПД у військових частинах;

       розроблення для адвокатів Методичних рекомендацій щодо особливостей здійснення захисту військовослужбовців ЗС України та ін.;

       розроблення та розповсюдження інформаційних матеріалів.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1.
тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.