назад

Безоплатна правова допомога для жителів східних районів Буковини

18 квітня 2017 року начальник Хотинського бюро правової допомоги Олена Костенчук провела семінар для працівників Пашковецької сільської ради Хотинського району.

2017 04 21K1Захід проведений з метою інформування працівників органу місцевого самоврядування про діяльність самостійних структурних підрозділів системи БПД – бюро правової допомоги, їх функціональне призначення та завдання, роль в забезпеченні правового обслуговування громадян та правові можливості, які доступні для кожного, хто звернеться до фахівців Бюро тощо.

Олена Костенчук зауважила, що в бюро правової допомоги можна отримати необхідну інформацію про права і свободи громадян, правові консультації з питань в галузі цивільного, сімейного, спадкового, трудового та іншого права, а також скористатися електронними сервісами, що пропонує Міністерство юстиції України.

Окрему увагу фахівець системи БПД приділила інформуванню про послуги захисту, представництва інтересів у суді, інших державних органах, перед іншими особами, складання документів процесуального характеру. В рамках обговорення цього питання Олена Костенчук розповіла присутнім як система БПД забезпечує право соціально незахищених громадян на вторинну правову допомогу, який порядок звернення та надання такої правової допомоги тощо.

Наприкінці заходу усі присутні мали можливість отримати необхідну правову консультацію та роз’яснення щодо врегулювання своїх проблемних правових питань, а також інформаційні матеріали з корисною інформацією про БПД.

Правове інформування та консультування громадян також провели директор 2017 04 21K2Кельменецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ігор Усатий та головний спеціаліст відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами Андрій Гульчак.

Для цього, 19 квітня 2017 року, було організовано роботу виїзного консультаційного пункту на базі сільської ради с. Коновка Кельменецького району.

Питання оформлення землевпорядної документації, прийняття спадщини, оформлення спадкових прав на майно, судовий та позасудовий порядок розлучення, стягнення та виплата аліментів – це, переважно, ті проблемні правові питання, за консультацією та допомогою у вирішенні яких звертались сільські жителі під час прийому.

Кожен мешканець села, що звернувся до фахівців системи БПД був поінформований також про можливість отримання правових консультацій за допомогою Skype-зв’язку або Viber. Як скористатися правової допомогою у такий спосіб розповів Андрій Гульчак.

Аби мешканці села зрозуміли як функціонує система БПД краю, які послуги та кому надають центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги та бюро правової допомоги та як ними скористатися, громадянам було надано відповідні інформаційні буклети.

Задля забезпечення рівних можливостей мешканців сільської місцевості у доступі до правосуддя та посилення правових можливостей сільської громади Ігор Усатий провів робочі перемовини з головою сільської ради с. Коновка.

За результатами проведеної бесіди було досягнуто домовленості та узгоджено форми подальшої спільної роботи, визначено дати проведення наступних виїзних консультувань на базі сільської ради тощо.

Неабияку увагу фахівці системи БПД краю приділили інформаційній роботі з учнівською молоддю. Так, у співпраці із Хотинським районним центром зайнятості головний спеціаліст Хотинського бюро правової допомоги Аліса Станкова провела правопросвітницькі заходи у загальноосвітніх навчальних закладах Хотинщини.

2017 04 21K3Інформаційні бесіди було проведено з учнями Зарожанської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів та Шировецького навчально-виховного комплексу загальноосвітнього навчального закладу І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад».

Під час спілкування з учнями ЗНЗ Аліса Станкова розповіла про застосування Конвенції ООН про права дитини, розкрила зміст окремих норм Закону України «Про охорону дитинства», положень сімейного та цивільного законодавства України.

Особливу увагу фахівець системи БПД приділила питанню щодо визначення та порядку реалізації державних гарантій дітей на рівний доступ до безоплатної правової допомоги, необхідної для захисту їхніх прав.

Наприкінці заходу Аліса Станкова провела консультування для вчителів та адміністрації ЗНЗ, поширила тематичні інформаційні буклети та листівки.

Контактна інформація! Звернутися до фахівців Кельменецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: смт. Кельменці, вул.Довженка, 9. Телефон: (0 3732) 2 02 01; Хотинського бюро правової допомоги за адресою: м. Хотин, вул. О. Кобилянської, 2А. Телефон: (0 3731) 2 10 61, 2 11 24.

Правова інформація, консультації та роз’яснення у телефонному режимі за номером 0 800 213 103 (дзвінки на вказану лінію з мобільних та стаціонарних телефонів в межах країни є безкоштовними та приймаються цілодобово).