назад

Безоплатна правова допомога долучилась до обговорення законодавчо-нормативного забезпечення роботи старост

41512511 293454861251386 8356551742787158016 n12 вересня начальник відділу комунікації та забезпечення доступу до публічної інформації Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області Вероніка Рибак взяла участь в практикумі із застосування законодавства в Чернігівському регіональному відділенні Асоціації міст України на тему: «Законодавчо-нормативне забезпечення роботи старост».

Під час заходу модератор заходу Валерій Воробей обговорив з присутніми Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні», правовий статус старости в умовах створення об’єднаних територіальних громад.

«Староста є посадовою особою з особливим подвійним правовим статусом, адже одночасно це особа, яка обирається територіальною громадою села (селища) – виборна особа, яка входить до структури місцевого самоврядування як відносно самостійний елемент, а з іншого боку за посадою є членом виконавчого комітету ради ОТГ. Крем того, до посади старости законодавством не визначено кваліфікаційних вимог. Таким чином, староста як посадова особа місцевого самоврядування – це виборний первинний структурний елемент системи місцевого самоврядування та член виконавчого комітету ради ОТГ, який здійснює організаційно-розпорядчі та консультативно-дорадчі функції в межах нормативно визначених повноважень, спрямованих на виконання завдань місцевого самоврядування», – зауважив модератор Валерій Воробей.

Окрему увагу він приділив примірному Положенню про старосту об’єднаної територіальної громади села та селища, а також пріоритетним завданням старости у вирішенні соціально-економічних питань округу. В свою чергу старости мали змогу обмінятися досвідом роботи старости та обговорити проблемні питання в своїй роботі.

Довідка: працівниця центру взяла участь в практикумі в рамках підписаного 11 травня 2018 року Меморандуму з Чернігівським регіональним відділенням Асоціацією міст України.

Нагадуємо, за правовою допомогою можна звернутися до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області за адресою: м.Чернігів, вул. П’ятницька, 39, оф. 711, тел: (0462) 651-477, E-mail: office.chernihiv@legalaid.cn.ua
Єдиний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.