назад

47050574 274829533220747 6092917297041637376 nСоціальна реабілітація дітей з інвалідністю дуже важлива в суспільстві. З метою підвищення правообізнаності фахівців, які допомагають дітям інтегруватись в суспільстві була проведена лекція на тему: «Адресна правова допомога особам з інвалідністю».

       30 листопада 2018 року головний спеціаліст відділу правопросвітництва та взаємодії з суб‘єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Першого запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Світлана Безверхна спільно с фахівцем Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області Іриною Михайлик завітали до Запорізького обласного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів.

       Під час лекції фахівці закладу та особи з інвалідністю дізнались про послуги, які можна отримати у органах юстиції та місцевих центрах і бюро правової допомоги, отримали відповіді на питання щодо оформлення повторного свідоцтва про народження, стягнення заборгованості по аліментах, отримання безоплатної вторинної правової допомоги та порядку отримання адресної правової допомоги.

       Згідно порядку видачі документів про державну реєстрацію актів цивільного стану повторна видача свідоцтва про державну реєстрацію акту цивільного стану, оригінал якого було вкрадено, загублено, пошкоджено чи знищено, здійснюється відділами державної реєстрації актів цивільного стану, дипломатичними представництвами і консульськими установами України на підставі актового запису цивільного стану за заявою особи, щодо якої складено запис, батьків, усиновлювачів, опікунів, піклувальників, представника закладу охорони здоров’я, навчального або іншого дитячого закладу, де постійно перебуває дитина, органу опіки та піклування.47197925 898474213876149 1713813198030766080 n

       За повторну видачу свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану стягується державне мито – 0,03 неоподаткованого мінімуму доходів громадян. Для зручності громадян, Міністерство юстиції України запровадило пілотний проект щодо звернення до відділу ДРАЦС через Веб-портал «Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану», який розміщений на офіційному сайті Міністерства юстиції «Електронні сервіси», що дає змогу громадянам подавати заяви до відділів ДРАЦС через мережу Інтернет.

       На цьому веб-порталі Ви зможете подати заяви про отримання повторних свідоцтв, про державну реєстрацію шлюбу, розірвання шлюбу, зміну імені, внесення змін та доповнень до актових записів (маючи електронний цифровий підпис), а також записатися на прийом у зручний для Вас час. Водночас даним програмним забезпеченням передбачена можливість здійснювати сплату державного мита за послуги у сфері державної реєстрації актів цивільного стану.

За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтеся до:

Першого запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги – м. Запоріжжя, пр. Соборний, 77, 2-й поверх, тел.: 764-60-77, часи роботи: 8-00 – 17-00, з понеділка по п’ятницю.