назад
13.12.16

Безоплатна правова допомога – рішення ваших проблем!

0912seminarbyuro

Триває постійна активна робота по підвищенню професійного рівня підготовки фахівців  Лубенського місцевого центру безоплатної правової допомоги, підведення підсумків роботи: закриття Всеукраїнського тижня права, та планування  правопросвітницьких заходів Лубенського центру!

 09 грудня  2016 року був проведений семінар-навчання для працівників бюро правової допомоги. Семінар відвідали працівники бюро Оржиці, Пирятина, Лохвиці, Чорнух, Хорола, Гребінки, Миргорода. У вступному слові директор Центру Артем  Россоха зазначив, що основною метою організації семінару є сприяння працівникам бюро правової допомоги в професійному становленні та опануванні наявного досвіду в наданні громадянам правової допомоги. Під час розповіді він окреслив пріоритети розвитку системи безоплатної правової допомоги та обумовив конкретні цілі та завдання, які стоять перед бюро як структурними підрозділами Лубенського місцевого центру. Також  обговорили низку інших організаційних питань, зокрема про зміни у роботі бюро та центрів, фінансування та матеріально-технічне забезпечення діяльності бюро правової допомоги, звернули увагу,  що саме працівники бюро можуть  здійснювати в подальшому представництво та захист інтересів клієнтів в судах.0912seminarbyuro2

Начальник відділу правопросвітництва Максим Паляниця розповів про внесення змін щодо формування та подання звітів про проведені заходи. Значну увагу приділили питанням налагодження комунікації із місцевими засобами масової інформації та громадянами,  налагодження взаємодії з педагогічними колективами навчальних закладів. Учасники семінару задавали питання за суттю основних тем семінару та обмінялися ідеями та досвідом у проведенні комунікативних заходів. Також було розглянуто статистику роботи та напрацьовані результати бюро.

У рамках проведення Тижня права працівники Бюро правової допомоги м. Пирятин дев’ятого грудня провели урок для учнів 9-А класу міської школи №6 на тему «Права споживачів у магазинах та супермаркетах».

Для того, щоб максимально залучити до участі дітей обговорення почалося із ситуативних завдань: як би вчинили учні при виникненні тієї, чи іншої ситуації. У ході відповідей і розмови з дітьми спеціаліст бюро Ольга Сокол  давала відповіді на запитання учнів та розповідала, якими правами і обов’язками наділені клієнти магазинів та супермаркетів згідно чинного законодавства України. Серед них зокрема такі: при вході до торговельного центру особа має право не здавати особисті речі, оскільки такий обов’язок чинними нормативно-правовими актами не передбачений; також у разі, якщо особа  вирішила залишити свої речі у камері схову, закрила її на ключ, вона, як споживач, уклала з торговельним центром публічний договір зберігання, умови якого регулюються нормами цивільного законодавства України. Адже зазвичай адміністрація торговельних закладів зазначає, що за збереження залишених речей вона відповідальності не несе, що суперечить нормам статей ЦК України, оскільки саме торговельний центр, як зберігач, відшкодовує збитки за втрату (нестачу) або пошкодження речі, прийнятої на зберігання тощо.09129skolaorel

В цей день було проведено уроки правопросвітництва  для учнів Лубенської загальноосвітньої школи  №7 9-11-х класів на тему: «Захист прав неповнолітніх».

Начальник відділу Лубенського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги Сергій Супрун розповів присутнім, що в багатьох випадках, недотримання прав дитини, походить від незнання саме цих прав, тому що сприймаються вони, як явище дещо абстрактне, незрозуміле. Друге важливе питання, яке хвилює правників,  чи обізнані діти про свої права, та принаймі, про те, що вони мають їх як такові. Саме з цим питанням фахівець БВПД звернувся безпосередньо до дітей. В ході лекції фахівець місцевого центру  назвав  дітям  джерело отримання інформації про права дитини, куди діти можуть звертатися в разі порушення їх прав. Бесіда виявилася цікавою для  дітей, адже школярі виявляли  завзятість та захопленість упродовж проведення заходу.  

Напередодні Сергій Супрун  зустрівся із учнями Лубенської загальноосвітньої школи  № 2 в міській бібліотеці для дорослих. Дітям 10-11-х  класів розповіли про їхні права, обов’язки та відповідальність. У ході уроку працівник БПД та учні вирішили разом розібратися про права і обов’язки дитини та розподілити їх в таблиці. Також  за допомогою схеми проаналізували запропоновані ситуації з метою визначення виду правопорушення, відповідного виду відповідальності, яка може настати в кожному окремому випадку, та  негативні наслідки, яких має зазнати винна особа.0812syprynbiblioteka

Ефективними методами виховання та розуміння обов’язкової відповідальності у дітей є використання саме реальних  життєвих ситуацій. Наприкінці уроку представник місцевого центру  нагадав присутнім, що кожен  повинен пам’ятати, що за кожний свій вчинок повинні  відповідати не тільки перед суспільством, а й перед законом.

09 грудня головний спеціаліст Чорнухинського бюро правової допомоги Юлія Борсук провела семінар на тему: «Основи захисту прав людини» для громадських активістів. В семінарі взяли участь Володимир Андрущенко, Ігор Шацький та Олег Борсук. Під час семінару Юлія Борсук зазначила: «Права і свободи людини і громадянина є найвищою соціальною цінністю, найважливішим об’єктом конституційно-правового регулювання. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Вона відповідає перед людиною за свою діяльність. Утворення і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави».091220164ornyhiaktyvisty

В ході зустрічі фахівець бюро розповіла про систему безоплатної правової допомоги, про основні завдання та функції і позитивні результати роботи Чорнухинського бюро.
     Наприкінці зустрічі працівник бюро запропонувала інформаційну взаємодію задля забезпечення доступу до безоплатної правової допомоги осіб, які мають на неї конституційне право і потребують такої допомоги.

Напередодні  Юлія Борсук провела вуличне інформування в с-щі Чорнухи основною метою якого було  надання роз’яснень про можливість отримання безоплатної правової допомоги.4ornyhivylinf