назад

«Безоплатна правова допомога – це єдина реформа, яка вдало реалізована, та йде у правильному напрямку»

10259918 930679520385119 373908461568374645 nТакі думки учора, 17 березня 2016 року, під час засідання керівного комітету проекту Ради Європи «Подальша підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні», що реалізується за фінансового сприяння Уряду Данії, висловлювали його учасники.

Участь у засіданні взяли ключові партнери та зацікавлені сторони, у тому числі представники Генеральної прокуратури та Координаційного центру з надання правової допомоги.

З вітальним словом до учасників засідання звернулися Олена Литвиненко, заступник Голови Офісу Ради Європи в Україні, та Карін Нільсен, керівник відділу Департаменту європейської політики добросусідства Міністерства закордонних справ Королівства Данія.

10484145 930678873718517 3082871950575100856 n

Після цього представники команди проекту – Кетеван Цхомелідзе, менеджер проекту,Божена Маланчук, координатор проектів (Страсбург) та Ольга Дубінська, радник з правових питань проекту, – презентували результати початкової фази проекту та розповіли про заплановані заходи відповідно до конкретних цілей проекту.

Божена Маланчук представила результати другого компоненту проекту, що спрямований на підвищення спроможності системи безоплатної правової допомоги до надання доступної та якісної правової допомоги. Зокрема, вона розповіла про плідну співпрацю Координаційного центру з надання правової допомоги у рамках попереднього проекту Ради Європи «Підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні», що завершився у вересні минулого року. Співпраця здійснювалася у трьох напрямах: експертиза у сфері розвитку нормативно – правових актів у контексті кримінальної юстиції, оцінка практики застосування КПК та підвищення кваліфікації правників. На даному етапі триває оцінка системи системи надання безоплатної правової допомоги у світлі стандартів Ради Європи. Нагадаємо, що перший етап роботи оціночної місії відбувся з 23 по 25 лютого 2016 року. Фінальну версію Звіту за результатами оцінки системи безоплатної правової допомоги буде презентовано та обговорено з основними зацікавленими сторонами у травні цього року, після чого його буде опубліковано.

Кетеван Цхомелідзе презентувала перший компонент проекту щодо реформи прокуратури в Україні відповідно до європейських стандартів та передового досвіду, а її колега Ольга Дубінська представила третій – стосовно залучення громадськості до процесу реалізації реформ.

Після цього пройшло обговорення Робочого плану проекту, під час якого кожен з партнерів проекту мав змогу висловити свої коментарі.

Так, Олена Смірнова, заступник Керівника Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, зазначила: «безоплатна правова допомога – це єдина реформа, яка вдало реалізована, та йде у правильному напрямку». Крім того, вона висловила наміри посилити співробітництво між регіональними офісами Уповноваженого та центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги на регіональному рівні.

Євген Дзюба, в.о. начальника управління з контролю за дотриманням прав людини Національної поліції, нагадав присутнім, що 12 лютого 2016 року був укладений Меморандум про співпрацю між Національною поліцією України та Міністерством юстиції України у сфері надання безоплатної правової допомоги, що передбачає низку спільних заходів, спрямованих у тому числі і на попередження та недопущення жорстокого поводження та порушення права на безоплатну правову допомогу.

Андрій Вишневський, директор Координаційного центру, розповів про те, що ефективність проекту залежать не від обсягу фінансових ресурсів, що яскраво продемонстрував попередній проект. Як приклад директор Координаційного центру привів відбір 60 адвокатів – тренерів/ модераторів обміну досвідом між адвокатами, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, який мав: «наслідки неймовірні за своїм масштабом, адже з цього виросла модель системи підвищення кваліфікації адвокатів у системі безоплатної правової допомоги. Крім того, цей поштовх дав можливість народитися ідеї створення 5 ресурсно – комунікаційних платформ, що стануть майданчиками для розвитку та обміну досвідом». Директор Координаційного центру підкреслив, що з великим оптимізмом очікує результати оцінки системи, оскільки важливо отримати зовнішній незалежний погляд.

Завершилося засідання схваленням Робочого плану проекту «Подальша підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні» на 2016 рік.

Нагадаємо, що відкриття Проекту  «Подальша підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні» відбулось 25 листопада 2015 року у Києві.

Довідково

Проект «Подальша підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні» впроваджується Радою Європи та фінансується Урядом Данії.
Проект є частиною тривалих зусиль Ради Європи, спрямованих на підтримку виконання Україною своїх зобов’язань як країни-учасниці Організації. Після успішної співпраці у процесі прийняття нового Кримінального процесуального кодексу та нового Закону України «Про Прокуратуру» у відповідності до європейських стандартів, яка здійснювалася шляхом реалізації проекту, що фінансувався урядом Данії, Рада Європи надалі продовжуватиме підтримувати впровадження реформ, у рамках нового проекту.

Очікувані результати

Реформу прокуратури в Україні впроваджено відповідно до європейських стандартів та передового досвіду;
Підвищено спроможність системи безоплатної правової допомоги надавати доступну та якісну правову допомогу;
Посилено залученість громадськості до процесу реалізації реформ і зросла довіра до організацій, які є основними бенефіціарами проекту.

Партнери проекту

Основні бенефіціари: прокуратура України, включно з органами прокурорського самоврядування та органами, що забезпечують діяльність прокуратури, Координаційний центр з надання правової допомоги та центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги.
Додаткові партнери: інші ключові організації системи кримінальної юстиції України та громадські організації.