назад
18.03.16

Безоплатна правова допомога у віддалених селах – надважливе питання

160318 31В Сумах представники Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області та Сумського місцевого центру з надання БВПД, а також громадських організацій та органів місцевого самоврядування обговорили перспективи розвитку системи безоплатної правової допомоги під час семінару на тему «Організація системи безоплатної правової допомоги для територіальних громад: реалії, можливості, перспективи». 

Семінар пройшов 18 березня в приміщенні бібліотеки академії банківської справи, де також знаходиться і Сумський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

На семінар завітали представники органів місцевого самоврядування трьох районів, а саме Сумського, Білопільського та Краснопільського, а також депутати Сумської міської ради, представники громадських організацій та державних установ.

 Директор Сумського місцевого центру Валентина Трошечко наголосила на тому, що інтеграція первинної та вторинної правової допомоги зараз є надзвичайно важливим питанням, особливо якщо говорити про доступ до якісної правової допомоги у віддалених селах.

Саме на те, щоб донести якісну правову допомогу до віддалених територіальних громад, направлені зусилля і Сумського місцевого центру, і органів місцевого самоврядування. Але для цього необхідно налагодити співпрацю, яка полягає також і в спільній відповідальності за розвиток системи безоплатної правової допомоги.

Голова Краснопільської районної ради Віталій Савоненко поділився досвідом співпраці із Сумським місцевим центром та розповів про своє бачення розвитку системи.

«Дуже добре, що система безоплатної правової допомоги розвивається, що вже з 1 липня в районних центрах розпочнуть роботу бюро правової допомоги, які зроблять якісну правову допомогу ближчою для людей. Але, в свою чергу, органи місцевого самоврядування теж повинні брати на себе відповідальність та сприяти розвитку цієї системи», – наголосив Віталій Олексійович.

160318 32

Підтримав колегу Краснопільський селищний голова, голова асоціації голів сільських рад Краснопільського району Іван Хомічов, який наголосив на тому, що з початком роботи місцевих центрів у органів місцевого самоврядування з’явилася можливість перенаправляти людей, які звертаються за допомогою, в місцевий центр.

«Ви всі розумієте, що коли у нас в селищній раді, або в більшості сільських радах, в штаті немає юриста, то надати правову допомогу якісно просто немає кому. Тому ми дуже раді, що проходять виїзні прийоми і будемо всіляко сприяти тому, щоб фахові юристи, адвокати відвідували наші населені пункти», – запевнив Іван Хомічов.

Підтримали думку про те, що працювати над розвитком системи безоплатної правової допомоги мають всіх, хто, згідно українського законодавства, може надавати первинну або вторинну допомогу, і представники громадських організацій. Зокрема, представник ГО «Софія-мудрість» Вадим Ващенко поділився досвідом підготовки і методичного супроводу роботи параюристів.

160318 33

 Андрій Кнуренко, який представляє ГО «Громадська організація «Координаційна рада молодих юристів», закликав органи місцевого самоврядування вже зараз розробити та прийняти в своїх територіальних громадах програми розвитку системи безоплатної вторинної правової допомоги, а також виділяти кошти для того, щоб жителі громади отримували якісну правову допомогу.

160318 34

Директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області Олена Демченко розповіла про розвиток системи безоплатної правової допомоги, особливо зупинившись на тому, що з 1 липня 2016 року в Україні буде відкрито понад 400 бюро правової допомоги, що зробить якісні юридичні послуги ближчими до людей незалежно від їх статків та місця проживання. Директор також наголосила на тому, що 80% всіх громадян, які звертаються до місцевих центрів, потребують саме первинної правової допомоги. І лише об’єднавши зусилля Регіонального і місцевих центрів, а також громадських організацій та представників органів місцевого самоврядування, можна дійсно досягти успіху.

160318 35

Під час обговорення учасники заходу спланували спільну діяльність, зокрема проведення тренінгів для правозахисників, юристів та представників органів місцевого самоврядування, які пройдуть у Сумах, Білопіллі та Краснопіллі вже найближчим часом.

Семінар пройшов в рамках реалізації проекту «Інтеграція первинної і вторинної безоплатної правової допомоги як гарантія доступу до якісних юридичних послуг для жителів Сумського, Білопільського та Краснопільського районів Сумської області», «Правозахист» в партнерстві з Сумським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги в рамках проекту “Доступна та якісна правова допомога в Україні”, який впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти за підтримки Уряду Канади та Програмної ініціативи “Права людини та правосуддя” Міжнародного фонду «Відродження». Метою проекту є створення ефективності системи надання безоплатної правової допомоги для сільських громад Сумського, Білопільського та Краснопільського районів, а також жителів районних центрів Білопілля і Краснопілля та міста Суми шляхом інтеграції первинної та вторинної правової допомоги.

160318 36