назад

Безоплатна правова допомога учасникам АТО: мобільний пункт консультування в Рівному та День інформування в Сарнах

golovna

5 липня для демобілізованих бійців, військовослужбовців, учасників бойових дій та учасників АТО працював мобільний пункт консультування на базі Рівненського міського центру зайнятості.

Представник Рівненського місцевого центру з надання БВПД Ольга Мазурець ознайомила присутніх із роботою місцевого центру та поінформувала їхнє про право на адвоката за рахунок держави для представництва інтересів у суді в разі порушення прав на пільги та гарантії соціального захисту, передбачені ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Проблемні юридичні питання учасникам заходу допоміг з’ясувати адвокат Віктор Ставровський, який співпрацює із Рівненським місцевим центром. 

Досить актуальними наразі виявилися питання про звільнення учасників бойових дій, АТО від сплати митних зборів при ввезенні легкового автомобіля, використання чергової щорічної відпустки, виплати допомоги у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, позачергового встановлення на пільгових умовах квартирних телефонів, одержанні позики на будівництво та виділенні земельних ділянок. Отож, кваліфіковані юридичні консультації та роз’яснення адвоката допомогли з’ясувати присутнім актуальні питання правового захисту, що гарантує українським воякам держава.

1

Того ж дня у Сарненському районному центрі зайнятості відбувся другий День інформування учасників АТО за принципом «центру під єдиним дахом».  Оскільки захід мав на меті надання комплексних інформаційних послуг для демобілізованих військовослужбовців, то участь в ньому взяла і представник Сарненського місцевого центру з надання БВПД Інна Шокот.

Розпочалося інформування презентаціями послуг Сарненського районного центру зайнятості та навчального відділення Рівненського центру професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості. Згодом розмова перейшла у відкрите спілкування учасників АТО та представників державних установ, які були присутні на заході.

У рамках обговорення Інна Шокот поінформувала військовослужбовців про їхнє право на безоплатну вторинну правову допомогу, повідомила про діяльність в м. Сарни центру з надання такої допомоги та про те, які послуги можна там отримати. Також учасникам АТО були роздані інформаційні буклети про соціальні гарантії, які їм забезпечує держава, та про систему БПД.

3

Як з’ясувалося під час заходу, більшість питань, з якими звертаються військові, стосуються виплати гарантованої допомоги, виділення земельних ділянок, оплати комунальних послуг та ін. Відтак присутні фахівці різних установ намагалися відповісти на озвучені запитання, надати вичерпні роз’яснення учасникам АТО, або ж сформувати порядок дій, за яким повинні діяти військові, аби врегулювати ту чи іншу проблему.

Довідково. До Рівненського місцевого центру для отримання безоплатної правової допомоги можуть звертатися жителі міста Рівне, Острога, Рівненського, Здолбунівськго, Гощанського, Костопільського, Острозького, Корецького та інших районів Рівненської області. Центр знаходиться за адресою м. Рівне, вул. Кавказька, 7, тел. (0362) 26-08-40, 097-313-20-44. Сарненський місцевий центр з надання БВПД знаходиться за адресою м. Сарни, вул. Широка 22 (другий поверх приміщення «Приватбанку»). Тел.: (03655) 3-22-20, (067) 856 74 35.