назад

Безоплатна правова допомога в бібліотеці

12 вересня 2018 року начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Золотоніського місцевого центру з надання БВПД (далі – місцевий центр) Тетяна Жалобна в рамках правоосвітнього проекту «Я маю право!» провела інформаційну зустріч з працівниками Золотоніської центральної районної бібліотеки.

Під час заходу присутніх ознайомлено з останніми змінами чинного законодавства, зокрема, особливу увагу звернуто на Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання» (далі – Закон), який набув чинності 28 серпня 2018 року. Так Законом передбачено особливості впливу на боржників, котрі мають заборгованість зі сплати аліментів на утримання дітей з інвалідністю та дітей, які мають важкі захворювання. Визначено дієвий механізм притягнення до відповідальності осіб за несплату аліментів.

Працівникам бібліотеки доведено до відома порядок отримання безоплатної правової допомоги та наголошено на останніх актуальних змінах, внесених до Закону України “Про безоплатну правову допомогу”, які також набули чинності 28 серпня 2018 року. Повідомлено, що внесеними змінами визначено категорію справ, представляти інтереси в яких, крім адвокатів, можуть працівники місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, доповнено перелік підстав та уточнено порядок заміни адвокатів або працівників центрів з надання БВПД, деталізовано підстави для припинення надання БВПД. Також, згідно зі змінами, вторинна допомога окремим суб’єктам права надаватиметься не більше 6 разів протягом бюджетного року.

У бібліотечний фонд Золотоніської центральної районної бібліотеки передано інформаційні буклети, брошури, збірки системи БПД та проекту “Я маю право!”.

Наприкінці зустрічі у приміщенні бібліотеки, в режимі он-лайн зв’язку, в рамках впровадженого проекту “Бібліоміст”, надано правову допомогу двом жителям Золотоніського району з питань соціального забезпечення та земельного права.

Нагадуємо, що програма «Бібліоміст» – нова можливість для громадян з віддалених населених пунктів отримати юридичну консультацію або відповідь на проблемне питання правового характеру в режимі он-лайн зв’язку. Громадянам для отримання доступу до безоплатної правової допомоги необхідно прийти до однієї з бібліотек за місцем проживання, які підключені до програми «Бібліоміст».