назад

Безоплатна правова допомога в дії

2016 04 08 ДанкоАдвокат, який надає безоплатну вторинну правову допомогу, призначений за дорученням Чернівецького місцевого центру, домігся у суді стягнення з засудженого на користь потерпілої 200 000 грн. моральної шкоди.

У грудні 2015 року до Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за правовою допомогою, що передбачає представництво інтересів особи в суді як потерпілої у кримінальному провадженні звернулася  жителька міста Чернівці — пенсіонерка та інвалід 2 групи. Спонукало її до цього горе, яке сталося 7 листопада цього ж року — вбили її сина. За словами потерпілої він був її єдиним годувальником та помічником по господарству.

Призначений за дорученням місцевого центру адвокат Андрій Данко  в інтересах клієнтки в порядку ст. 128 КПК України звернувся до Першотравневого районного суду м. Чернівці з цивільним позовом про відшкодування моральної шкоди, завданої кримінальним правопорушенням.

Адвокату вдалося довести під час розгляду справи, що кримінальне правопорушення завдало його клієнтці значну моральну шкоду, яка виразилася у сильних душевних стражданнях, змінах емоційного стану, що перешкоджали її активному функціонуванню як особистості, що призвели до моральних страждань. Також, наслідки перенесеної психологічної травми призвели до появи негативних психоматичних та психоемоційних змін.

За результатом розгляду справи Першотравневим районним судом м. Чернівці було ухвалено вирок, яким задоволено цивільний позов у кримінальному провадженні про відшкодування моральної шкоди, завданої кримінальним правопорушенням та стягнуто з засудженого на користь потерпілої 200 000 грн. моральної шкоди.

Вирок не набрав законної сили, проте сподіваємось, що суд апеляційної інстанції в частині задоволення цивільного позову та стягнення моральної шкоди залишить вирок без змін.

Адвокат діяв за дорученням Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та надав послуги клієнту за рахунок держави.