назад
26.09.18

Безоплатна правова допомога військовослужбовцям та членам їх сімей

SuR 180926 20У лютому 2017 року між Координаційним центром з надання правової допомоги та Міністерством оборони України було укладено Меморандум про наміри щодо співробітництва. Серед основних напрямів співпраці у документі зазначені: проведення круглих столів щодо забезпечення захисту прав військовослужбовців; організація та забезпечення роботи дистанційних пунктів доступу до БПД у військових частинах; розроблення для адвокатів Методичних рекомендацій щодо особливостей здійснення захисту військовослужбовців Збройних Сил України; розроблення та розповсюдження інформаційних матеріалів.

У зв’язку з цим на базі Сумського місцевого центру з надання БВПД за ініціативи Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області 26 вересня відбулося засідання «круглого столу» «Безоплатна правова допомога військовослужбовцям та членам їх сімей» за участі фахівців системи БВПД та представників Військової прокуратури Сумського гарнізону Центрального регіону України, Військової служби правопорядку Полтавського зонального відділу ВСП, 27-ої Сумської окремої реактивної артилерійської бригади, Державного ліцею-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус» ім. І.Г. Харитоненка, Сумського обласного військового комісаріату та Сумського міського військового комісаріату.

SuR 180926 22Під час вітального слова директор Регіонального центру Олена Демченко зазначила, що наразі військовослужбовці потребують як первинної правової допомоги (надання юридичних консультацій, роз’яснень), так і вторинної (захист, представництво інтересів в суді тощо). Але через непоінформованість щодо існування правової допомоги за рахунок держави, не всі особи мали можливості скористатися нею. «За результатами цього «круглого столу» маємо надію, що ще більша кількість військовослужбовців Сумщини дізнаються про своє право на безоплатну правову допомогу. А консолідація наших зусиль, тісна співпраця дасть змогу не одному представнику цієї категорії осіб вирішити свої юридичні питання», – наголосила Олена Демченко.

SuR 180926 21Модератор «круглого столу» заступник директора Регіонального центру Валентина Волобуєва презентувала присутнім діяльність системи безоплатної вторинної правової допомоги в Україні та на Сумщині зокрема. Фахівець роз’яснила, у чому полягає специфіка роботи Регіонального центру, як саме працюють місцеві центри та бюро правової допомоги, акцентувала увагу на правопросвітництві для військовослужбовців.

SuR 180926 23Заступник директора Сумського місцевого центру з надання БВПД Наталія Шестерніна зазначила, що юристи системи БВПД надають консультації з юридичних питань різним категоріям осіб, серед яких є і військовослужбовці та члени їх сімей: «Починаючи з 1 липня 2015 року до фахівців Сумського місцевого центру з надання БВПД звернулося 629 військовослужбовців, з них за 2018 рік – 152. Наразі дистанційні точки доступу до безоплатної правової допомоги (території обслуговування Сумського місцевого центру) на базі військових формувань розташовані в м. Білопілля, м. Путивль, м. Краснопілля».

SuR 180926 24Учасники «круглого столу» обговорили сучасний стан якості надання правової допомоги військовослужбовцям Сумщини, які правові питання їх найбільше турбують та як спільними зусиллями представників системи БВПД та військових формувань забезпечити правовий захист даної категорії осіб.

SuR 180926 25За результатами проведення «круглого столу» учасниками заходу вирішено:

1. Забезпечити організацію та проведення у 2018-2019 р.р. «круглих столів» за участю представників військових формувань, Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області (далі – Регіональний центр) та Місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі – Місцеві центри), з метою обговорення питань забезпечення захисту прав військовослужбовців та членів їх сімей.

2. Вжити заходи для організації та забезпечення роботи дистанційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги у приміщеннях військових частин ЗСУ, інших військових формувань на умовах, передбачених законодавством, з метою надання безоплатної правової допомоги військовослужбовцям.

3. Проводити спільні заходи, спрямовані на підвищення рівня правової поінформованості військовослужбовців ЗСУ та інших осіб, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», шляхом проведення робочих зустрічей, семінарів, «круглих столів» тощо.

4. Розробити механізм обміну інформацією між Регіональним центром та Військовою службою правопорядку про військовослужбовців, які відповідно до положень кримінального процесуального законодавства вважаються затриманими, є підозрюваними, обвинуваченими, а також, стосовно яких обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

5. Розповсюджувати інформаційні матеріали (плакати, буклети) щодо прав та соціальних гарантій військовослужбовців ЗСУ, членів їх сімей, у тому числі права на безоплатну вторинну правову допомогу у кримінальних провадженнях у приміщеннях військових формувань.

6. Забезпечити розміщення інформації, зміст якої може становити суспільний інтерес на офіційних веб-сайтах Регіонального центру та військових формувань.

SuR 180926 26Довідково: участь у «круглому столі» взяли Ігор Ганенко – військовий прокурор Сумського гарнізону Центрального регіону України (капітан); Олександр Коритник –голова ГО «Спілка учасників АТО» в/ч А 1476 (учасник АТО, ст. солдат); Руслан Макушенко – старший офіцер відділення комплектування Сумського міського військового комісаріату (капітан); Володимир Подлєсний –помічник командира з правової роботи – начальник юридичної  групи 27-ої Сумської окремої реактивної артилерійської бригади (майор юстиції); Володимир Філіпенко – юрисконсульт Державного ліцею-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус» ім. І.Г. Харитоненка; Олександр Харченко –помічник заступника начальника з виховної роботи державного ліцею-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус» ім. І.Г. Харитоненка (підполковник); Микола Харченко – помічник військового комісара з правової роботи Сумського обласного військового комісаріату (майор юстиції).

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1.
тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.