назад

Безоплатна правова допомога внутрішньо переміщеним особам –запорука рівних можливостей

26.01.16.421 січня 2016 року працівники Котовського місцевого центру з надання БВПД взяли участь у семінарі «Особливості надання безоплатної правової допомоги внутрішньо переміщеним особам», який проводився Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області спільно з Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України».

На семінарі-тренінгу були присутні керівники Котовського, Балтського, Савранського управлінь юстиції, Управління Пенсійного фонду України в м. Котовську та Котовському районі, Котовського міськрайонного центру зайнятості, представники місцевих органів самоврядування та виконавчої влади Котовського, Кодимського та Красноокнянського районів. 

26.01.16

Тренером – модератором заходу виступила заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області, адвокат, керівник Відокремленого осередку ГО «Всеукраїнське об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» Юлія Лісова.

26.01.16.2

Учасники заходу розглянули типові питання, з якими стикаються внутрішньо переміщенні особи та можливі шляхи вирішення характерних проблем.Юлія Лісова звернула увагу учасників заходу щодо питання захисту прав внутрішньо переміщених осіб шляхом ведення стратегічних справ. Присутні отримали інформацію про основні нормативно-правові акти, що регулюють правовий статус внутрішньо переміщених осіб, про суб’єкти надання безоплатної правової допомоги внутрішньо переміщеним особам, можливі партнери по вирішенню проблем внутрішньо переміщених осіб та взаємодія з ними.

Учасники семінару привели приклади проблем, з якими вони стикнулись при роботі з переселенцями, та шляхи їх вирішення. Найбільш жваво обговорювались практичні завдання по вирішенню питань, які взяті з життєвих ситуацій, з якими прийшлось зіштовхнутись внутрішньо переміщеним особам.

Під час семінару Юлія Лісова наголосила на необхідності партнерства та взаємодії суб’єктів надання правової допомоги та розповіла про роль Котовського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в процесі такої взаємодії. Тренер-модератор звернула увагу присутніх, що первинну правову допомогу (правові консультації та підготовку звернень до органів влади) внутрішньо переміщені особи можуть отримати від партнерів Котовського місцевого центру – Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України» в громадській приймальні, яка знаходиться в приміщенні Котовського МЦ НБВПД.

26.01.16.3

 

Юлія Лісова висловила сподівання, що ініціатива «Безоплатна правова допомога внутрішньо переміщеним особам – запорука рівних можливостей», яка реалізується за підтримки Програми Розвитку ООН в Україні (в межах Проекту «Швидке реагування на соціальні та економічні проблеми внутрішньо переміщених осіб в Україні» ) та Уряду Японії, не лише сприятиме підвищенню якості правових послуг для внутрішньо переміщених осіб, але і призведе до привернення громадської уваги до проблем та об’єднання зусиль неурядових громадських та волонтерських організацій та органів влади для системного вирішення проблем внутрішньо переміщених осіб.