назад

Безоплатна правова допомога затриманим особам: нарада представників Регіонального центру і поліції Запоріжжя

image-356d66aaf5

4 лютого 2016 р., на запрошення Головного управління Національної поліції (ГУНП) України в Запорізькій області,  представники Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області взяли участь в нараді керівного складу Управління організаційно-аналітичного забезпечення та оперативного реагування (УОАЗОР) ГУНП, яку було проведено в приміщенні вказаного правоохоронного органу.

Від Регіонального центру з надання БВПД участь в зазначеному заході прийняли директор Наливайко Павло Іванович та начальник відділу організації надання БВПД Антонцев Володимир Георгійович.

Від органів поліції в нараді взяли участь: Перший заступник начальника ГУНП – начальник Слідчого управління, полковник поліції Гребенніков Олександр Петрович, начальник УОАЗОР полковник поліції Чепілко Владислав Миколайович, керівники слідчих підрозділів, штабів та чергових частин міських та районних органів ГУНП в Запорізькій області.

В ході наради Наливайко П.І. навів чисельні показники надання безоплатної правової допомоги затриманим особам відповідно до повідомлень з органів та підрозділів ГУНП у 2015-2016 роках, висвітлив питання своєчасності повідомлення Регіонального центру про факти затримання, навів факти, які мали окремі випадки несвоєчасного повідомлення працівниками поліції про затримання осіб, заходи   реагування на зазначені факти Регіональним центром та їх результати у вигляді притягнення до відповідальності конкретних правоохоронців, надав пропозиції щодо попередження таких випадків в подальшому.   

Крім того, Наливайко П.І. розповів про реформування системи надання безоплатної правової допомоги в Україні в 2015-2016 р.р. та безпосередньо в Запорізькій області.

У своєму виступі Антонцев В.Г. зосередив увагу присутніх на вимогах конкретних положень чинного законодавства про надання безоплатної правової допомоги  щодо порядку і строків інформування Регіонального центру про затримання осіб, на тотожностях та розбіжностях в нормативно-правових актах про безоплатну правову допомогу і кримінального процесу, а також на  організації  надання безоплатної правової допомоги затриманим особам.

Також представники Регіонального центру відповіли на питання працівників поліції України щодо організації і взаємодії з надання правової допомоги за рахунок держави затриманим особам, узгодили спільність дій з цього питання та дійшли згоди проведення в подальшому аналогічних спільних зустрічей, оскільки вони значно сприяють забезпеченню конституційного права громадян  на правовий захист.