назад
27.09.18

Безоплатна правова допомога завжди поруч

IMG 4425До другої річниці відкриття бюро правової допомоги у правовому клубі PRAVOKATOR пройшла прес-конференція «Безоплатна правова допомога завжди поруч». Про результати дворічної роботи мережі точок доступу до правової допомоги Дніпропетровщини, останні здобутки та кращі практики у роботі фахівців бюро розповіла Людмила Яцуба, керівник Регіонального центру з надання БВПД у Дніпропетровській області.

«Два роки тому на Дніпропетровщині, як і по всій Україні, відкрилися бюро правової допомоги. Мережа з 25 активних точок охопила всі райони області, що значно покращило і створило рівні можливості для захисту своїх прав як мешканцям віддалених населених пунктів, так і представникам вразливих категорій громадян, – зазначила очільниця Регіонального центру. – Звернувшись до наших фахівців можна безоплатно отримати фахову правову консультацію щодо законодавства та алгоритму дій для вирішення своєї правової проблеми. Соціально вразливі категорії – такі як малозабезпечені особи, учасники антитерористичної операції, внутрішньо переміщені особи, діти, постраждалі від домашнього насильства тощо – мають право безоплатно отримати правову допомогу для відновлення порушених прав у суді».

Також бюро правової допомоги здійснюють активне правопросвітництво з метою посилення правової спроможності територіальних громад. На практиці це означає, що фахівці бюро здійснюють виїзди у найвіддаленіші населені пункти, планують та беруть участь в реалізації правоосвітніх заходів для дітей та молоді, професійних та соціальних груп, консультують у межах роботи дистанційних та мобільних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги. Важливим напрямом роботи бюро є безпосередня реалізація загальнонаціонального прапопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!».

Про затребуваність роботи юристів системи БПД говорять і реальні історії людей, яким допомогли фахівці. Так, кілька років тривала боротьба правника Жовтоводсього бюро, що захищала інтереси пенсіонера, якому Пенсійний фонд не виплачував незаконно утримані кошти навіть після відповідного рішення суду. Вполовину вдалося зменшити борг за спожиті воду і тепло громадянці, що звернулась за допомогою до Першотравеньського бюро – суд врахував строк позовної давності та позбавив літню жінку обов’язку оплачувати незаконно виставлені розрахунки. Завдяки наполегливості та професіоналізму правника Криворізького бюро з’явився газ в оселі 85-річної учасниці бойових дій Великої Вітчизняної війни.

Якщо ж говорити мовою статистики, то за два роки існування фахівцями бюро було проконсультовано близько 55 тисяч громадян, видано більш як 1000 доручень адвокатам, представники бюро складали процесуальні документи та представляли інтереси клієнтів у судах майже у 2000 випадків.

Довідково. Бюро правової допомоги, утворені 1 вересня 2016 року, стали для українців ключовими точками у доступі до права та правосуддя. Сьогодні в Україні працює вже 432 бюро правової допомоги, що функціонують у малих містах та селищах – від 11 до 26 у кожному регіоні.За два роки роботи фахівці бюро надали близько 729 тисяч роз’яснень та консультацій з правових питань. Це роз’яснення як оформити спадщину чи зареєструвати земельну ділянку, хто має пільги та як їх оформити, у чому суть пенсійної та медичної реформ тощо.

{gallery}news/2018/09/9{/gallery}