назад
02.04.18

Безоплатну правову допомогу надавали засудженим

2233

25 травня минулого року Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області та Північно-Східним міжрегіональним управлінням з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції був підписаний Меморандум про співпрацю.

У рамках виконання домовленостей цього Меморандуму, з метою розширення та спрощення доступу до отримання правових послуг осіб, які перебувають в умовах несвободи, 30 березня 2018 року, начальниця відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру Людмила Армеєва спільно із адвокатом системи БВПД Олегом Веретельником завітали до Державної установи «Полтавська установа виконання покарань (№23)», де зустрілися із засудженими.

Під час зустрічі Людмила Армеєва розповіла про аспекти діяльності системи надання безоплатної вторинної правової допомоги. Керівниця відділу нагадала присутнім, що на Полтавщині працюють Регіональний та чотири центри безоплатної вторинної правової допомоги. Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги надає доступ до такої допомоги у кримінальних справах затриманим,  підозрюваним, обвинуваченим, засудженим.IMG 8750

«Відповідно до п.7 ч.1 ст.14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», засуджені до покарання у вигляді позбавлення волі, тримання у дисциплінарному батальйоні військовослужбовців або обмеження волі мають право на безоплатну правову допомогу, зокрема, захист; здійснення представництва в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру. Звертатися із письмовою заявою необхідно до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області, який розташований за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40», – зазначила Людмила Армеєва.

Адвокат Олег Веретельник зазначив, що згідно з постановою Верховного Суду від 13 березня 2018 року у справі № 440/853/17 у випадку, коли станом на 20 червня 2017 року особа мала право на застосування до неї положень, передбачених ч.5 ст.72 КК в редакції Закону України № 838-VIII «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо удосконалення порядку зарахування судом строку попереднього ув’язнення у строк покарання» від 26 листопада 2015 року, відповідно до ч.2 ст.5 КК відсутні підстави для застосування відносно неї положень Закону України № 2046-VIII «Про внесення зміни до Кримінального кодексу України щодо правила складання покарань та зарахування строку попереднього ув’язнення» від 18 травня 2017 року, яким погіршуватиметься становище цієї особи».IMG 8762

Засуджених цікавили порядок та підстави для надання правничої допомоги за рахунок держави, умовно-дострокового звільнення, оскарження судових рішень, а також цивільно-правових відносин.

Це вже не перший виїзд фахівців Регіонального центру та адвокатів системи БПД до установ виконання покарань. Подібні прийоми дозволяють наблизити доступ до правової допомоги такої категорії, як засуджені громадяни та є ще одним із кроків задля забезпечення рівного доступу до правосуддя та безоплатної правової допомоги.

Довідково. Протягом 2016-2018 років Регіональним центром з надання БВПД у Полтавській області надана безоплатна вторинна правова допомога 558 засудженим.  

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.