назад

111

Сучасних дітей по праву можна назвати комп’ютерним поколінням, адже комп’ютер та Інтернет давно став для багатьох якщо не сенсом життя, то важливою його складовою.

   

    Якщо колись у вільний від навчання час або на канікулах учні намагалися довше бувати на вулиці, спілкуючись та граючи у різноманітні активні ігри, то тепер, аби дитина вийшла у двір, батьки змушені її просити та вмовляти. За даними учених, теперішні школярі проводять перед моніторами на 63% більше часу, аніж це було п’ять років тому.

  223344 2223344







        І хоча на екрані комп’ютера Інтернет представляється дитині абсолютно віртуальним світом, тим не менше в ньому існують загрози, здатні заподіяти реальну шкоду. На відміну від дорослих Інтернет-користувачів, підростаюче покоління може не усвідомлювати небезпек, які підстерігають їх у Мережі.

       Аби роз’яснити хлопцям та дівчатам яка небезпека чатує на їх у Інтернеті 6 квітня директор Першого запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ольга Бородіна, начальник відділу комунікації та організації доступу до публічної інформації Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях Олена Качура, старший інспектор відділу ювенальної превенції управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції України у Запорізькій області, підполковник поліції Олена Юхимчук та психолог ГО «Об’єднання психологів та психоаналітиків «Взаємодія» Марія Гречаник завітали до комунального закладу “Запорізька спеціальна загальноосвітня школа-інтернат “Джерело” Запорізької обласної ради.

Нажаль сьогодні справи йдуть таким чином, що будь-яка дитина, що виходить в Інтернет, може переглядати будь-які матеріали, а це насильство, наркотики, порнографія, вбивства, сторінки, що підштовхують молодь до самогубства, і багато-багато чого іншого. Все це доступно в Інтернет без обмежень, – саме з цього розпочали зустріч гості навчального закладу.334455

     667788  Учням старших класів було показано відеоролики про права людини, слайди, що розкривають усі інтернетовськи небезпеки та обговорено ознаки комп’ютерної залежності. З психологом слухачі розробили правила безпечного користування Інтернетом. Не менш корисною була інформація щодо можливості отримання безоплатної правової допомоги, про яку необхідно знати й підліткам, адже можуть статися випадки, коли їм знадобиться захищати свої права.

Дотримання правил безпечного користування Інтернетом для дітей:

  1. Ніколи не давайте приватної інформації про себе (прізвище, номер телефону, адресу, номер школи) без дозволу батьків.
  2. Якщо хтось говорить вам, надсилає вам, або ви самі віднайшли у мережі щось, що бентежить вас, не намагайтеся розібратися в цьому самостійно. Зверніться до батьків або вчителів – вони знають, що треба робити.
  3. Зустрічі у реальному житті із знайомими по Інтернет-спілкуванню не є дуже гарною ідеєю, оскільки люди можуть бути дуже різними у електронному спілкуванні і при реальній зустрічі. Якщо ж ви все ж хочете зустрітися з ними, повідомте про це батьків, і нехай вони підуть на першу зустріч разом з вами.
  4. Не відкривайте листи електронної пошти, файли або Web-сторінки, отримані від людей, яких ви реально не знаєте або не довіряєте.
  5. Нікому не давайте свій пароль, за виключенням дорослих вашої родини.
  6. Завжди дотримуйтесь сімейних правил Інтернет-безпеки: вони розроблені для того, щоб ви почували себе комфортно і безпечно у мережі.
  7. Ніколи не робіть того, що може коштувати грошей вашій родині, окрім випадків, коли поруч з вами батьки.
  8. Завжди будьте ввічливими у електронному листуванні, і ваші кореспонденти будуть ввічливими з вами.
  9. У електронних листах не застосовуйте текст, набраний у ВЕРХНЬОМУ РЕГІСТРІ – це сприймається у мережі як крик, і може прикро вразити вашого співрозмовника.
  10. Не надсилайте у листі інформації великого обсягу (картинки, фотографії тощо) без попередньої домовленості з вашим співрозмовником.
  11. Не розсилайте листи з будь-якою інформацією незнайомим людям без їхнього прохання – це сприймається як “спам”, і звичайно засмучує користувачів мережі.
  12. Завжди поводьтеся у мережі так, як би ви хотіли, щоб поводилися з вами!

За безоплатною правовою допомогою можна звернутися до:

Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях:

у Запорізькій області:

– адреса: пр. Соборний, 77, 8-й поверх, м. Запоріжжя

– телефон: (061) 224-44-50

у Донецькій області:

– адреса: вул. Зелiнського, 27а, м. Маріуполь

– телефон: (099) 768-25-67, (068) 781-16-89

Першого запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги

-адреса: пр. Соборний, 77, 2-й поверх, м. Запоріжжя

-телефон: (061) 764-60-77

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103