назад
21.03.19

Безпека в малих громадах

image1Питанням безпеки в об’єднаних територіальних громадах був присвячений круглий стіл і семінар, які 19 березня пройшли в Регіональному центрі з надання БВПД і зібрали представників територіальних громад, громадських активістів та фахівців системи БПД області.

Відкриваючи захід, директорка Регіонального центру Марина Єлисєєва привітала гостей і повідомила, що вирішення проблеми безпеки в об’єднаних територіальних громадах відбувається в рамках проекту «Шерифи для нових громад», що реалізується Благодійною організацією «Фонд image2милосердя і здоров’я» та Громадською організацією «Інформаційний ресурсний центр «Правовий простір», і представила керівницю проекту, голову правління громадської спілки «Мережа правового розвитку» Наталю Бімбірайте.

«Проект діє в Херсонській, Полтавській та Харківській областях», – додала пані Наталя та розповіла, що в результаті реформи правоохоронних органів, коли один дільничний обслуговує від 5 до 15 сіл, існує проблема забезпечення правопорядку на місцях.

Також керівниця проекту поділилась враженнями від дослідження, яке здійснювалось в Херсонській, Харківській та Полтавській областях, результатом чого стала збірка «Успішні практики безпеки. Український масштаб».

image3Варто сказати, що це унікальна збірка, жодного аналогічного видання в країні ще не було. У книзі – реальне життя, події та історії про людей, які забезпечують правопорядок у глибинці. Це історії про те, як, наприклад, у Чулаківці Херсонської області 80% злочинів розкривають ще до приїзду поліції, як працюють сільські шерифи зі Старої Збур’ївки, чий унікальний досвід, за словами пані Наталі, може стати прикладом для наслідування у громадах інших сіл та містечок. Після виходу документального фільму «Українські шерифи», який був номінований на кінонагороду «Оскар», шерифи зі Старої Збур’ївки стали відомими не тільки в Україні, але й за її межами.

«Крім збірки успішних практик, – додала пані Наталя, – ми видали брошури, розробили сайт «Шерифи для нових громад», знімаємо документальні фільми. Ми провели три круглі столи і побачили, що від територіальних громад є запит на шерифів, і ми пишаємося, що пілотний проект нашого центру зайнятості був відзначений як самий прогресивний».

image4Про вдалу реалізацію проекту «Шерифи» з тимчасового працевлаштування для безробітних на Херсонщині розказала заступниця директора Херсонського обласного центру зайнятості Наталія Португальська.

«Завдяки нашій програмі 1367 осіб стали шерифами, з них 361 особа – це демобілізовані учасники АТО/ООС. Наша ціль – проводити профілактичну роботу з населенням», – повідомила спікер. – Люди, які виконують громадські роботи по інформуванню населення щодо правопорушень, після закінчення цих робіт працевлаштовуються при сільрадах чи ОТГ. Таким чином було створено понад 75 робочих місць, де наші колишні шерифи були працевлаштовані».

Під час дискусії на тему «Організація безпеки в малих громадах» представники місцевих центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги, які представляли всі райони Херсонської області, обмінялись думками щодо організації безпечного середовища в своїх громадах, окресливши, щоправда, ряд факторів, які ускладнюють створення посад шерифів на території громад, основним з яких є відсутність законодавчого забезпечення image5діяльності шерифа.

Тему продовжила юристка проекту «Шерифи для нових громад» та керівниця громадської приймальні БО «Фонд милосердя та здоров´я» Олена Старюк, акцентуючи увагу на необхідності співпраці та спільних діях для сприяння організації безпечного середовища в малих громадах Херсонської області. Після чого всі учасники круглого столу підписали Меморандум про спільну діяльність.

image6Фото Дмитра Багненка (газета «Вгору»)

image7Продовжуючи тему ефективної взаємодії між провайдерами БПД Херсонщини, Марина Єлисєєва нагадала, що 12 березня 2018 року був підписаний Протокол про порядок взаємодії суб´єктів надання безоплатної правової допомоги – перший на Херсонщині і в Україні спільний документ, коли установи державної системи БПД і недержавного сектору розробили та узгодили порядок перенаправлення клієнтів.

З нагоди річниці підписання вказаного документу керівники центрів – Марина Єлисєєва, Марина Груша, Ірина Кеба, Руслан Поляков та Денис Милокостий – отримали від громадської спілки «Мережа правового розвитку» подяки, які вручила Наталя Бімбірайте.

image8image9image10image11Того ж дня для з метою передачі досвіду проекту «Шерифи для нових громад» щодо форм організації безпеки в громадах, правових механізмів запровадження шерифів та взаємодії поліції з населенням відбувся семінар «Успішні практики безпеки в громадах».

Наталя Бімбірайте представила результати дослідження проекту «Шерифи для нових громад», яке команда проекту здійснювала протягом року в Херсонській, Харківській та Полтавській областях.

image12«Терміну «шериф» в українському законодавстві немає, це узагальнений образ людини або організації, яка живе в територіальній громаді, найнята на роботу і підзвітна громаді», – зауважила Наталя Бімбірайте та ознайомила з основними розділами збірки «Успішні практики безпеки. Український масштаб».

Про методи використання відео в просвітницьких заходах розповіла модератор проекту Ілона Коротіцина, запропонувавши переглянути сюжет, як в селі Лучки Полтавської області люди дбають про свою безпеку. Створена ними «народна варта» чергувала по ночах на в’їзді і виїзді з села, поки не встановили відеоспостереження, щоб заїжджі злодії не крали корів.

image13Дізнавшись про сім форм організації безпеки (комунальні установи, поліцейські станції, громадські формування, інспектори сільрад або ОТГ з охорони правопорядку та благоустрою, «шерифи» від центру зайнятості, добровольці або «народні патрульні», «сусідські варти», центри безпеки для громад), учасники обмінялись думками щодо можливості їх запровадження у своїх громадах і отримали примірники збірки «Успішні практики безпеки. Український масштаб», яка розповідає про успішні моделі організації безпечного середовища у малих громадах. Причому до опису кожної з моделей надані зразки документів та експертні коментарі щодо основних завдань, правового статусу, соціального забезпечення, повноважень та відповідальності шерифів.image14