назад

Біда, коли один в бороні, а десять в стороні

FB 20180210 08 19 43 Saved Picture1Фахівці бюро правової допомоги Донецької області не стоять осторонь проблем внутрішньо переміщених осіб, а допомагають їм як словом, так і ділом

Протягом 7 та 9 лютого 2018 року спеціалісти декількох бюро правової допомоги, які підпорядковані Маріупольському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги провели ряд правопросвітницьких заходів для осіб, з числа внутрішньо переміщених.

Так, 7 лютого організаторами правового семінару для непрацевлаштованих переселенців стали в.о. начальника Мангушського бюро правової допомоги Володимир Мануілов, начальник Мангушського районного центру зайнятості Надія Терьошкіна та спеціаліст з економічного розвитку Данської Ради у справах біженців Олена Шаганова. Присутні були ознайомлені з можливостями отримання безоплатної юридичної допомоги стосовно питань сімейного, трудового, цивільного, земельного та інших галузей права для усіх без винятку мешканців міста. Додатково фахівець бюро перелічив категорії громадян, які мають право на отримання адвоката за рахунок держави для захисту їхніх порушених прав та інтересів. Окремим питанням постало роз’яснення економічних та юридичних гарантій громадян на працевлаштування.

У Вугледарській міській публічній бібліотеці 9 лютого відбулась зустріч з внутрішньо переміщеними особами за участю першого заступника  управління Пенсійного фонду України в міста Володимира Кривенко та головного спеціаліста відділу Вугледарського бюро правової допомоги Юлії Коваленко. Під час заходу обговорювалися питання стосовно соціального та пенсійного забезпечення внутрішньо переміщених осіб. Фахівець пенсійного фонду проінформував про умови виходу на пенсію за віком, порядок її перерахунку. А спеціаліст бюро розповіла про можливості захисту прав внутрішньо переміщених осіб, яким незаконно призупинили пенсію на підставі незаконних дій управління праці та соціального захисту населення. Присутніх також цікавили питання цивільного та спадкового права, а саме порядок встановлення юридичного факту народження або смерті на тимчасово непідконтрольній території України, та можливостей отримання документів про право на спадщину.

Того ж 9 лютого начальник відділу Волноваського бюро правової допомоги Олена Сеніч прийняла участь у зустрічі з переселенцями міста на тему психологічної та правової допомоги таким особам. Захід проходив спільно з директором ГО”Українська асоціація
фахівців із подолання наслідків психотравмуючих подій” Оксаною Хмельницькою, координатором
 проекту  Іриною Ткач, психологом місцевої школи –  Наталєю Сидяч, психологом професійно-технічного училища м.Волноваха Ольгою Гребенюк та головним спеціалістом  відділу освіти Волноваської РДА  Ольгою Пєнєвою.

Зустріч було організавано в рамках проекту «Підтримка осіб, які постраждали внаслідок конфлікту в Україні» за сприянням Міністерства закордонних справ Німеччини, Malteser International та Мальтійської служби допомоги Україні, який реалізується  в м. Волноваха.

У рамках заходу переселенці були ознайомлені з діяльністю бюро у м. Волноваха, а також можливостями отримання психологічної допомоги шляхом звернення до пристуніх партнерів. Особи, які прийшли на зустріч мали безліч питань з приводу отримання грошової допомоги ВПО, нарахованої, але невиплаченої пенсії померлого, надання додаткового строку на прийняття спадщини, оформлення допомоги при народженні дитини на непідконтрольній території, вивезення дитини за кордон без згоди батька, який знаходиться у містах, де державна влада не може здійснювати свої повноваження.

Начальник бюро правової допомоги запропонувала алгоритм дій по вирішенню конкретних питань та пояснила, на яку допомогу з боку бюро особи можуть розраховувати.

Усі заходи пройшли в атмосфері розуміння потреб внутрішньо переміщених осіб, присутні отримали відповіді на турбуючи їх запитання.

За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтесь до установ системи безоплатної правової допомоги:

Маріупольський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги м. Маріуполь, пр. Нахімова 82, тел : (0629)474-695,

Великоновосілківське бюро правової допомоги – смт. Велика Новосілка, вул. Пушкіна буд.36, тел.: (06236) 2-10-30

Волноваське бюро правової допомоги – м. Волноваха, вул. Центральна,буд.43, тел.: (06244) 4-15-50

Вугледарське бюро правової допомоги – м. Вугледар, вул. Трифонова, буд. 22, тел.: (06273) 6-40-00,

Курахівське бюро правової допомоги – м. Курахове пр.-т Соборний, буд 4, тел.: (06278) 3-15-48,

Мангушське бюро правової допомоги – смт. Мангуш, пр. Миру,буд 70, тел: (06297) 2-34-80

Нікольське бюро правової допомоги – смт. Нікльське вул. Свободи, буд. 87, тел: ( 06246) 2 -03-54,

Покровське бюро правової допомоги – м.Покровськ, вул. Європейська 49, 2 поверх, тел: (0623) 52-19-38

Селидівське бюро правової допомоги – м.Селидове, вул. Карла Маркса, буд 41 а, тел : (06237) 7-47-90

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103