назад

Більше про систему безоплатної правової допомоги дізналися працівники держфінінспекції в Сумській області

З160312 01аступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області Валентина Волобуєва 11 березня виступила з лекцією на навчанні для працівників Державної фінансової інспекції. 

Під час лекції на тему «Безоплатна правова допомога – соціальна програма уряду» мова йшла про розвиток системи безоплатної правової допомоги, а також про основні положення Закону України «Про безоплатну правову допомогу», реформування Міністерства юстиції України.

Зокрема Валентина Волобуєва наголосила на тому, що право кожного українця на правову допомогу закріплене Конституцією. В свою чергу Закон України «Про безоплатну правову допомогу» визначає, що право на безоплатну первинну правову допомогу, тобто консультації та інформацію, а також складання документів не процесуального характеру, мають усі особи, які перебувають під юрисдикцією України.

Більш детально спікер зупинилася на тому, що таке вторинна правова допомога і хто має право отримати її безкоштовно.

Вторинна правова допомога включає такі види послуг: захист, представництво інтересів осіб в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, складення документів процесуального характеру.

Право на безоплатну вторинну правову допомогу мають категорії осіб, визначені у Законі «Про безоплатну правову допомогу». При цьому захист у кримінальних справах забезпечують Регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, які знаходяться в кожному обласному центрі України та місті Київ. Наданням правової допомоги у цивільних та адміністративних справах займаються місцеві центри, які із 1 липня 2015 року запрацювали по всій Україні. В Сумській області діє чотири місцевих центри: в Сумах, Конотопі, Охтирці та Шостці.

      Особливо Валентина Волобуєва наголосила на тому, що система безоплатної правової допомоги розвивається і стає ближчою до людей, незалежно від їх статків та місця проживання. Так, вже з 1 липня 2016 року в Україні будуть відкриті понад 400 бюро правової допомоги, де кожен зможе скористатись електронними сервісами Міністерства юстиції України та отримати фахову безоплатну первинну правову допомогу – правову інформацію та консультації.

 

Для багатьох учасників навчання ця інформація була новою і корисною, вони запевнили, що при нагоді    будуть розповідати про можливість скористатися послугами центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.