назад

Більше третини уразливих дітей ризикують постраждати від торгівлі людьми – результати дослідження GfK Ukraine на замовлення Представництва Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні за фінансування Міністерства міжнародних справ Канади

кр.стіл22.06.3Про двостороннє співробітництво Украіни і Молдови в питаннях забезпечення захисту і допомоги постраждалим від торгівлі людьми, дітям без супроводу та мігрантам з дітьми в кризовій ситуації 14 червня говорили під час круглого столу представники установ та організацій України та Молдови, що опікуються вказаною категорією осіб.

Зустріч учасників круглого столу відбулась в Одеській обласній державній адміністрації. Ініціаторами та організаторами заходу виступили служба у справах дітей облдержадміністрації та обласна громадська організація «Верітас» за підтримки Представництва Міжнародної Організації з Міграції Республіки Молдова.

Під час заходу учасники обговорювали актуальні питання двостороннього співробітництва у напрямку допомоги та захисту дітям-іноземцям, які перетнули кордон без супроводу дорослих, сім’ям-мігрантам з дітьми, дітям та громадянам України і Молдови, потерпілим від торгівлі людьми, нелегальним мігрантам, які опинились в кризовій ситуації, їх ідентифікація, репатріація в країну походження, реінтеграція тощо.

Досвід Республіки Молдова представники сусідньої держави презентували у наступних темах:

– впровадження національної системи перенаправлення, надання доступних послуг для захисту і допомоги бенефіціарів і процедури репатріації жертв торгівлі людьми (дорослих) та мігрантів у скрутному становищі;

– процедури репатріації дітей — жертв торгівлі людьми, нелегальної міграції, а також дітей без супроводження. Бенефіціари. Етапи дії. Позитивний досвід;

– міжнародне законодавство в області протидії людьми і дітьми, а також повернення жертв торгівлі людьми, торгівлі дітьми, нелегальних мігрантів, дітей без супроводження і мігрантів, які перебувають у скрутному становищі, у державу їх постійного походження.

З боку української сторони представники служб у справах дітей Одеської обласної державної адміністрації та Одеської міської ради, правоохоронних органів, прикордонної служби та міграційної служби поділилися з гостями досвідом, яким чином на території Одеської області районними та міським центрами соціальних служб здійснюється соціальна робота для сім’ї, дітей та молоді, які постраждали від торгівлі людьми; розповіли про шляхи протидії торгівлі людьми, форми захисту та допомоги дітям, які постраждали від торгівлі людьми, дітям без супроводу, мігрантам з дітьми; проінформували про стан взаємодії державних органів та міграційної служби у виявленні, легалізації нелегальних трудових мігрантів з дітьми; а також висвітили систему співпраці та взаємодії державних структур та громадянського суспільства у процедурі репатріації дітей-мігрантів, виявлених у прикордонних районах.

Засідання круглого столу відкрила заступник голови Одеської облдержадміністрації Соломія Бобровська.

кр.стіл22.06            кр.стіл22.06.2        кр.стіл22.06.1

У круглому столі взяли участь представники:

– служби у справах дітей облдержадміністрації;

– Департамента охорони здоров’я та соціального захисту населення облдержадміністрації;

– ГО «Верітас»;

– консульства Республіки Молдова в Одесі;

– служб у справах дітей ООДА та ОМР;

– завідувачі притулків та ЦСПР області,

– представники прикордонної, міграційної служби Одеської області;

– представники правоохоронних органів Одеської області;

– представник МОМ в Україні;

– представники Міністерства праці, соціального захисту та сім’ї Республіки Молдова;

– представники Генеральної прокуратури Республіки Молдова.

За запрошенням Одеської обласної організації “Верітас” участь у круглому столі також прийняла директор Другого одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ірина Бондаренко.

Другий одеський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги та Обласна громадська організація “Верітас” є постійними партнерами у питаннях надання правової допомоги особам, які прибули на територію України з Республіки Молдова та невизнаної Пріднестровської Молдавської Республіки, зокрема у питаннях встановлення батьківства, отримання документів, що посвідчує особу, ідентифікації осіб, що не мають документів тощо.

Ірина Бондаренко розповіла представникам Республіки Молдова про функціонування системи безоплатної правової допомоги в Одеському регіоні, її розвиток та механізм співпраці з Одеською обласною організацією “Верітас”, що надає правову допомогу вказаним категоріям населення, види правової допомоги, які можливо отримати в Центрі, перелік документів, необхідних для призначення адвоката або юриста Центру за рахунок держави відповідним особам, дітям, які опинилися в складних життєвих обставинах.

Результати дослідження GfK Ukraine на замовлення Представництва Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні за фінансування Міністерства міжнародних справ Канади можна переглянути тут:  http://www.iom.org.ua/sites/default/files/report_on_the_survey_results_on_ht_awareness_among_vulnerable_children_and_youth_ukr.pdf

Офіційний сайт Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні тут:  http://www.iom.org.ua/ua/bilshe-tretini-urazlivih-ditey-v-ukrayini-rizikuyut-postrazhdati-vid-torgivli-lyudmi

Для отримання більш детальної інформації щодо організацій, які надають допомогу дітям-іноземцям, які перетнули кордон без супроводу дорослих, сім’ям-мігрантам з дітьми, дітям та громадянам України і Молдови, потерпілим від торгівлі людьми, нелегальним мігрантам, які опинились в кризовій ситуації, можна отримати за телефоном (048) 726-14-45.