назад

Біженці та особи без громадянства мають право на безоплатну правову допомогу!

mikola tovt    Про забезпечення безоплатною правовою підтримкою біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту, йшлося під час робочої зустрічі, проведеної 19 вересня фахівцями Регіонального центру та відділу по роботі з питань шукачів захисту та соціальної інтеграції управління у справах іноземців та осіб без громадянства ГУ МСУ у Закарпатській області.

    Директор Регіонального центру Василь Попадинець зазначив, що відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» біженці та особи, які потребують додаткового або тимчасового захисту, мають право на всі види правових послуг, передбачених законодавством, з моменту подання особою заяви про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту в Україні, до прийняття остаточного рішення за заявою, а також іноземці та особи без громадянства, затримані з метою ідентифікації та забезпечення примусового видворення, з моменту затримання. Зокрема, із січня по вересень 2018 року центром було надано правову допомогу 362 іноземцям (шукачам притулку), до яких було застосовано адміністративне затримання.
    Начальник відділу по роботі з питань шукачів захисту та соціальної інтеграції Микола Товт зазначив, що станом на сьогодні на обліку перебуває 171 особа, з яких біженцями або особами, які потребують додаткового захисту, визнано 139 осіб, з них 55 – біженцями, 84 – особами, які потребують додаткового захисту. Наразі в Пункті тимчасового розміщення біженців у Закарпатській області проживає 66 осіб, у тому числі 22 дітей. У 2018 році особами, які потребують додаткового захисту, визнано двоє громадян Сирії, 21 особі відмовлено у наданні статусу біженця чи особи, яка потребує додаткового захисту.
   Учасники зустрічі також обговорили питання взаємодії та подальшої співпраці, спрямованої на дотримання прав біженців, осіб без громадянства тощо, згідно Закону України.