назад

Ближче до людей: зустріч із представниками коломийських ОТГ

123 січня 2018 року в Івано-Франківському Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми U-LEAD з Європою та Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Володимир Ковальчук взяв участь у презентації стратегій розвитку двох прикарпатських ОТГ – П’ядицької та Космацької.

Директор Івано-Франківського Центру розвитку місцевого самоврядування Руслан Панасюк у вітальному слові зазначив: «Наявність стратегій розвитку громад на найближчі роки ̶ це вимога часу. Перша стратегія об’єднаної територіальної громади, це насамперед, орієнтир. Конкретні проекти, які громади написали на виконання пріоритетів розвитку, вже є серйозним прогресом».

2.1

Перед експертами, посадовцями органів державної влади та місцевого самоврядування, депутатами обласної ради, громадським активістами, виступили голова Пядицької ОТГ Коломийського району Петро Гайдейчук та перший заступник Космацької ОТГ Косівського району Іван Лесюк. Якщо п’ять сіл Коломийщини, які добровільно об’єдналися в Пядиківську ОТГ, представляють сільськогосподарську специфіку і пріоритетами мають стати територія безпечного середовища, відповідність земельних правовідносин, економічна спроможність громади, то для гірського населення Космацької ОТГ незаперечним акцентом є розвиток Карпатського туризму, етноспецифіка регіону, належний правовий супровід діяльності окремих груп та творчих самодіяльних індивидумів.

3

У своєму виступі заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Володимир Ковальчук поінформував учасників зустрічі про систему безоплатної правової допомоги як в Україні, так і на Прикарпатті. Він ознайомив присутніх про діяльність Коломийського місцевого центру з надання БВПД, під юрисдикцію якого попадають обидві нещодавно утворені: Пядицька та Космацька ОТГ.

«Для нас головними критеріями правової спроможності нових територіальних громад є дотримання прав і законних інтересів громадян, з боку місцевих органів влади, самоврядування, контролюючих органів чи комунальних установ. Через індивідуальні звернення тих, які звертаються до відповідних бюро правової допомоги в Коломийському чи Косівському районах, ми проводимо аналіз порушених проблем. А потім враховуємо при проведенні правопросвітницьких заходів для окремих категорій у цих громадах» , ̶ зауважив він.

4

Володимир Ковальчук ознайомив присутніх про запровадження загальнонаціонального проекту Міністерства юстиції України і Координаційного центру з надання правової допомоги «Я МАЮ ПРАВО», який полягає у підвищенні рівня знань громадян щодо своїх прав, правової свідомості та спроможності захищати свої права.

5.1


 

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області працює за адресою:

вул. Грюнвальдська, 8, м. Івано-Франківськ.

Телефон: (034) 255-61-13,

Е-mail:   office.frankivsk@legalaid.gov.ua.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України)