назад
30.10.17

Близько 13 тис. учасників АТО та ветеранів війни отримали безоплатну правову допомогу

ATO 2017У період з 1 жовтня 2015 року по 1 жовтня 2017 року до місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулось 12 892 учасника АТО та інших осіб, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Усі вони отримали необхідну правову допомогу за рахунок держави – від правових консультацій до представництва інтересів у судах.

Найбільше військовослужбовців та ветеранів війни (9963 звернення) потребували консультацій та роз´яснень з правових питань, складання заяв, скарг та інших документів правового характеру (безоплатна первинна правова допомога). 4035 особи отримали допомогу у складенні документів процесуального характеру, та 3186 особи – представництво інтересів (безоплатна вторинна правова допомога в обидвох випадках).

Діаграма 1.
Види наданої безоплатної правової допомоги

Diagrama 1

Нагадаємо, що з 5 січня 2017 року набрав чинності Закон України «Про Вищу раду правосуддя», яким, зокрема, були внесені зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Так, право на безоплатну вторинну правову допомогу отримали й особи, які лише претендують на отримання статусу учасника бойових дій. Крім того, безоплатна вторинна правова допомога ветеранам війни, у тому числі учасникам бойових дій, іншим особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», тепер надається не лише з питань їх соціального захисту, як це було до прийняття зазначених змін, а з будь-яких інших питань.

Як свідчать статистичні дані, після цих законодавчих змін кількість учасників АТО, та осіб, на яких поширюється дія згаданого закону, що звернулися до місцевих центрів за безоплатною правовою допомогою впродовж дев’яти місяців поточного року, збільшилася майже у 2,5 рази в порівнянні з аналогічним періодом 2016 року.

Діаграма 2.
Кількість звернень

Diagrama 2 2

Переглянути історію учасника бойових дій із Вінниччини

Найчастіше учасники АТО та ветерани війни зверталися до місцевих центрів з питаннями щодо їх соціального захисту та соціального захисту членів їх сімей, зокрема – отримання пільг, призначення різних видів державної соціальної допомоги, реалізації права на отримання земельної ділянки та житла, незаконного звільнення з роботи, порядку призначення інвалідності тощо.

Діаграма 3.
Розподіл звернень за питаннями

Diagrama 3 3

Переглянути історію учасника АТО із Тернопільщини

Найбільше зверталися за безоплатною правовою допомогою до Володимир-Волинського місцевого центру – 973 особи; Червоноградського місцевого центру – 660 осіб; Білоцерківського місцевого центру – 536 осіб; Гайсинського місцевого центру – 516 осіб; Козятинського місцевого центру – 497 осіб; Івано-Франківського місцевого центру – 491 особа; Ковельського місцевого центру – 475 осіб.

Переглянути звернення у розрізі центрів

Для розширення можливостей військовослужбовців та ветеранів війни звернутися за безоплатною правовою допомогою фахівці системи БПД утворили та забезпечили роботу дистанційних пунктів доступу у 49 військових комісаріатах та військових частинах, 13 військово-медичних центрах (військових госпіталях) та 91 громадських та волонтерських організаціях, у тому числі у центрах допомоги учасникам АТО.

Крім того, місцеві центри у Донецькій області разом із фахівцями партнерських громадських та волонтерських організацій організували роботу дистанційного пункту доступу на території гуманітарно-логістичного центру, що розташований в районі контрольно-пропускного пункту в’їзду-виїзду Донецької області «Майорськ». Фахівці системи БПД Донеччини здійснюють систематичні виїзні прийоми в контрольно-пропускні пункти «Мар’їнка» та «Новотроїцьке».

KPVV

Консультування громадян на базі дистанційного пункту доступу до БПД в районі контрольно-пропускного пункту в’їзду-виїзду Донецької області «Майорськ»

Найчастіше особи, які перетинають лінію зіткнення, звертаються за отриманням роз’яснень щодо порядку подачі заяви на оформлення дозволу для переміщення в районі проведення АТО; порядку отримання пенсії іншої особи за довіреністю; відновлення соціальних виплат; оформлення спадщини; отримання свідоцтва про народження дитини українського зразка; відновлення втрачених документів; розірвання шлюбу з особою, яка проживає на тимчасово неконтрольованій території тощо.

Нагадаємо, нещодавно Координаційний центр з надання правової допомоги та ГО «Всеукраїнська правозахисна організація «Юридична сотня» об’єднали зусилля у напрямі забезпечення прав та соціальних гарантій учасників АТО, їх родин, а також людей, які постраждали під час проведення антитерористичної операції та інших осіб, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». З цією метою 12 жовтня вони підписали меморандум про співпрацю.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook           YouTube YouTube            Google Google+       тTwitter