назад

Борг за комунальні послуги: чим обернеться несплата за платіжками?

293-1З 9 червня 2018 року були введені в дію положення Закону України «Про житлово-комунальні послуги» щодо посилення відповідальності споживача за непогашену заборгованість. Закон передбачає нарахування пені за кожний день її прострочення, обмеження та припинення надання послуги в цілому. З метою роз’яснення законодавчих змін головний спеціаліст Чернівецького бюро правової допомоги відвідала за місцем проживання громадянку похилого віку.

З 1 лютого 2019 року в Україні вводиться пеня за невчасний розрахунок за комунальні послуги. Це передбачено статтею 26 Закону України «Про житлово-комунальні послуги».

«У разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги споживач зобов’язаний сплатити пеню в розмірі, встановленому в договорі, але не вище 0,01 відсотка суми боргу за кожен день прострочення. Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100 відсотків загальної суми боргу», – пояснила головний спеціаліст Інна Гавринюк.

Наприклад, якщо Ви заборгували 6 тисяч гривень за комунальні послуги, то за кожен наступний прострочений день додатково заплатите ще 0,60 гривень пені.

Нарахування пені починається з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку внесення плати за житлово-комунальні послуги. Пеня не нараховується за умови наявності заборгованості держави за надані населенню пільги та житлові субсидії та/або наявності у споживача заборгованості з оплати праці, підтвердженої належним чином.

У разі ненадання, надання не в повному обсязі або неналежної якості комунальних послуг споживач має право викликати виконавця комунальних послуг (його представника) для перевірки кількості та/або якості наданих послуг.

Контактна інформація! До фахівців Чернівецького бюро правової допомоги можна звертатися за адресою: м. Чернівці, вул. І. Підкови, 2, тел.: (0 372) 56-25-85.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).