назад

Борги після розлучення: хто оплачує і як діляться?

222-1За час спільного життя деякі сімейні пари часто звертаються за кредитом у банк. Після розлучення у них виникає безліч запитань з приводу поділу майна. Ділити доводиться як майно, так і борги.

Напередодні Дня захисника України, 11 жовтня 2018 року, начальник Заставнівського бюро правової допомоги Василь Данищук зустрівся з учасниками бойових дій на базі Заставнівського районного центру зайнятості. Всі охочі мали змогу поставити запитання фахівцю системи безоплатної правової допомоги. Одним із них було: «Як ділиться кредит між подружжям, яке розірвало шлюб?»

Борги не є спільними, якщо вони:
• набуті до вступу в шлюб;
• виникли за час шлюбу, але за особистим бажанням;
• спадкові;
• пов’язані з приватизацією житла або земельної ділянки.

У цих випадках борг виплачує особисто той, хто заборгував.

«У Сімейному кодексі України сказано, що майно або борги, які подружжя нажили за час шлюбу, вважаються спільною власністю і при розлученні діляться порівну. Однак особисті кредити кожна сторона виплачує самостійно. На практиці виникають ситуації, коли одна сторона не інформує іншу про особисті борги і щоб уникнути відповідальності вважає «секретні» борги сімейними. В такому випадку довести суду, що друга сторона не має до них ніякого відношення, вкрай складно», – пояснив начальник Заставнівського бюро правової допомоги Василь Данищук.

Якщо після розлучення в одного з подружжя на утриманні залишаються неповнолітні діти (або одна дитина), суд може зменшити суму виплати по кредиту для того, з ким залишаться діти.

Під час зустрічі Василь Данищук детально розповів про права і соціальні гарантії учасників бойових дій. Наприкінці заходу присутні мали змогу переглянути телепередачу «Я МАЮ ПРАВО».

Контактна інформація! До фахівців Заставнівського бюро правової допомоги можна звертатися за адресою: Чернівецька область, Заставнівський район, м. Заставна, вул. Д. Галицького, 1а. Телефон: (0 3737) 3-11-87.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні, приймаються цілодобово).