назад

Боротьба з домашнім насильством починається з інформування про нього

reni nasilstvo 126 листопада 2018 року клієнти пробації під час інформаційного заходу дізнавалися, що таке домашнє насильство, які його форми та механізми протидії. Зустріч провела начальниця Ренійського бюро правової допомоги Віра Вікулова в Ренійському районному відділі філії ДУ «Центр пробації» .

Відповідно до законодавства, домашнє насильство – це діяння або бездіяльність між членами сім’ї або родичами, зокрема між колишнім подружжям, незалежно від того, чи зареєстровано їх шлюб та чи проживають вони спільно.

Під час зустрічі клієнти пробації розглянули, які бувають форми домашнього насильства та які діяння/бездіяльність до них належать. Наприклад, образи, погрози, приниження – це психологічне насильство; щипання, ляпаси, позбавлення волі – це фізичне насильство; позбавлення їжі, одягу, коштів, документів – економічне насильство, будь-які діяння сексуального характеру – сексуальне насильство.

На жаль, у нашому суспільстві дуже поширені стереотипи щодо домашнього насильства, на кшталт того, що це «справа сімейна», «б’є – значить любить» тощо. Однак, варто пам’ятати, що домашнє насильство – це злочин!

Законодавством передбачені спеціальні заходи, які застосовуються до кривдника, зокрема терміновий заборонний припис, обмежувальний припис.

Щоб отримати допомогу, слід:

  • викликати Поліцію – 102,
  • звернутися на Національну «гарячу» лінію із попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації – 116 123,
  • звернутися до центрів соціальних служб, громадських організацій.

Крім того, за консультацією чи безоплатною вторинною правовою допомогою можна звернутися до центрів безоплатної правової допомоги.

Контакти відокремленого відділу Ізмаїльського місцевого центру з надання БВПД – бюро правової допомоги у Рені: м. Рені, вул. 28 Червня, 125, тел. (04840) 40 271.

reni nasilstvo 1

reni nasilstvo 2