назад

Боржник не повертає вам борг? Фахівці Бердичівського місцевого центру з надання БВПД розкажуть, як діяти за законом

26.08.2016 - borg«Перш за все борг віддай, а тоді вже й про себе дбай», – каже народна мудрість. Якщо ж так трапилося, що ви позичили кошти, а через встановлений строк особа відмовляється повернути їх, радимо діяти наступним чином.

Спробуйте вирішити ситуацію в досудовому порядку. Напишіть вимогу боржнику про повернення коштів. На це ви маєте право, відповідно до ч. 1 ст. 1046 Цивільного кодексу України, де чітко визначено, що позичальник зобов’язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики), яку позичав у нього, відповідно до договору та у встановлений строк (http://kodeksy.com.ua/tsivil_nij_kodeks_ukraini/statja-1046.htm).

Якщо ж строк у договорі чи розписці не вказано, то згідно абзацу другого ч. 1 ст. 1049 Цивільного кодексу України, позика має бути повернена позичальником протягом тридцяти днів від дня пред’явлення позикодавцем вимоги про це (http://kodeksy.com.ua/tsivil_nij_kodeks_ukraini/statja-1049.htm).

«Тобто, в цій розписці вказуєте ціль своєї вимоги, спираючись на раніше укладений договір і обов’язково вказуйте вище наведені норми та строк у 30 днів», – зауважив начальник відділу представництва Бердичівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Андрій Архіпов.  

Для того, щоб за розпискою ви могли без проблем повернути борг, вона має бути оформлена, дотримуючись правил для укладення договору позики. В розписці боржник обов’язково повинен вказати своє прізвище, ім’я та по батькові, місце проживання, дані паспорта (не обов’язково, але бажано), прописом та цифрами вказати суму коштів, яку він бере в борг, дату повернення боргу. Боржник повинен вказати, що саме у ВАС він взяв в борг, тобто ваше прізвище, ім’я та по батькові. Якщо даєте в борг з якоюсь умовою, наприклад, під відсоток, то обов’язково ця умова має бути вказана в розписці. В кінці розписки боржник вказує дату написання розписки та ставить свій підпис. Без цих даних договір позики не буде дійсним.

У випадку не повернення боргу при наявності розписки як доказу боргових зобов’язань між вами та боржником, алгоритм ваших дій може бути такий:
1. Надіслати поштою або вручити особисто позичальнику письмову претензію про повернення боргу у встановлений розпискою строк або, якщо такий строк не встановлено – протягом 30-ти діб (ст. 1049 ЦК). Надсилати претензію краще листом з описом вкладення та повідомленням про вручення. Якщо вручаєте особисто, то тільки під розпис позичальника з зазначенням дати отримання.

2. Після збігання 30-денного терміну від дати отримання позичальником вашої претензії можна подавати позовну заяву до суду про стягнення суми боргу з врахуванням індексу інфляції та 3 % річних.
Зверніть увагу, що строк позовної давності становить 3 роки з дати не повернення вам коштів, яка вказана в розписці.