назад
30.12.16

БПД-2016: Хронологія подій року, що минає

1     Останні дні року — чудова нагода пригадати, чим жила команда центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги Хмельницької області упродовж цього часу. Тож пропонуємо дайджест найбільш важливих подій 2016-го.

     У січні регіональний та місцеві центри підписали договір про співпрацю із Хмельницьким благодійним фондом «Хесед Бешт». Тепер, відповідно до цього договору, у місцевих представництвах фонду за потреби працюють дистанційні консультаційні пункти для надання безоплатної правової допомоги населенню, правові консультації підопічним благодійного фонду фахівці центрів надають також у телефонному режимі або за допомогою Skype-зв’язку.

2

     Знаменною подією лютого стало прийняття Хмельницькою обласною радою обласної програми правової освіти населення на 2016—2020 роки,яка передбачає проведення низки заходів, спрямованих на поліпшення доступу громадян до безоплатної правової допомоги.

     30 березня з ініціативи Регіонального центру з надання БВПД у Хмельницькій області та Хмельницького місцевого центру з надання БВПД відбулася робоча зустріч фахівців центрів із представниками Центру допомоги учасникам АТО та сектору Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції. У результаті домовились про співпрацю між центрами з надання БВПД, громадськими організаціями, державними структурами та волонтерськими ініціативами задля забезпечення доступу учасників АТО та членів їх сімей до якісної безоплатної правової допомоги та обміну кращими практиками.

3

     Квітень запам’ятався початком конкурсного відбору фахівців для бюро правової допомоги, завдяки чому наша команда поповнилася ерудованими та здібними колегами, які прагнуть змін і готові творити їх власними силами.

 

     Ще одна подія квітня, про яку варто згадати, — завершення спільного проекту Хмельницького місцевого центру з надання БВПД та Благодійної організації “Фонд родини Кольгофер”, у рамках якого було здійснено 21 виїзнийприйом громадян у найвіддаленіших населених пунктах Летичівського району, надано кваліфіковану безоплатну правову допомогу понад 100 жителям цихгромад.

5

     Тема реформування органів юстиції значною мірою визначала особливості правопросвітницької роботи працівників центрів з надання БВПД Хмельниччини. Зокрема, у травні про реформи, які стосуються надання безоплатної правової допомоги, студентам юридичного факультету Хмельницького інституту ім. Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України (МАУП) розповіла заступник директора регіонального центру Олена Варфоломєєва.

6

     Крім того, у травні область відвідав радник Міністра юстиції Ігор Алексєєв, який разом з керівниками регіонального і місцевого центрів та представниками ГТУЮ проінспектували стан приміщень, в яких мали розпочати роботу бюро правової допомоги.

7

     У червні відбулася зустріч в. о. директора регіонального центру Олени Варфоломєєвої з представниками Державної міграційної служби, зумовлена змінами у законодавстві, що розширюють повноваження Державної міграційної служби щодо складання протоколів про адміністративне затримання іноземців та осіб без громадянства, а отже, передбачають взаємодію між управліннями ДМС та центрами з надання БВПД. А у Хмельницькому місцевому центрі домовились про співпрацю з громадською організацією “Відродження 2015 РН”, яка опікується вимушеними переселенцями. 

8

     У липні в усіх регіонах України розпочався третій етап конкурсу з відбору керівників (заступників керівників) бюро правової допомоги — інтерв’ювання претендентів. У Хмельницькому з 4 до 12 співбесіду пройшли понад 100 охочих очолити бюро правової допомоги.

9

     Прес-конференцію, під час якої повідомили про старт роботи бюро правової допомоги, на базі Хмельницького місцевого центру провели 26 серпня. Уже сьогодні бюро є важливими ресурсними центрами для територіальних громад, де люди отримують необхідну правову інформацію для вирішення своїх повсякденних питань.

10

     1 вересня 16 бюро правової допомоги відчинили свої двері для усіх, хто потребує правових консультації та інформації, доступу до онлайн-сервісів Мін’юсту, а також для незахищених верств населення, які мають потребу у послугах адвоката за державний кошт.

11

    Цього ж місяця у Славуті розпочав роботу мобільний пункт консультування на базі новоствореного ЦНАПу, де консультації надають фахівці Славутського бюро правової допомоги.

     Перші підсумки роботи бюро правової допомоги підбили у жовтні. За місяць до офісів справедливості у Хмельницькій області звернулися понад тисячу громадян.

     У жовтні також активізували роботу з управлінням патрульної поліції у Хмельницькій області, зокрема директор регіонального центру Наталія Стьопіна провела низку занять з патрульними.

14

    Моніторинг діяльності місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги провели у листопаді.

13

     Цього ж місяця відбулася робоча зустріч директора регіонального центру Наталії Стьпіної таїї заступника Олени Варфоломєєвої із заступником директора Хмельницького обласного центру зайнятості Сергієм Залуським, під час якої обговорили подальшу співпрацю, яка передбачає організацію мобільних консультаційних пунктів у міських та районних центрах зайнятості. Нарарі організації уже підписали відповідний меморандум.

     Грудень позначився масштабною правопросвітницькою кампанією у рамках Всеукраїнського тижня права: фахівці центрів з надання БВПД відвідували навчальні заклади, спілкувалися з трудовими колективами організацій, установ, розповідаючи їм про систему БПД і про права, які гарантує українське законодавство своїм громадянам.

15

     Утім, це лише частина роботи, яку впродовж року сумлінно виконували фахівці центрів з надання БВПД Хмельниччини, бо ж головне – це тисячі правових консультації і допомога, яку надали клієнтам адвокати, що співпрацюють з центрами. Переконані, що наступний рік готує нам не менше важливих завдань, які ми гідно і з користю зможемо втілити у життя задля якісного надання безоплатної правової допомоги мешканцям нашого краю!