назад

12 липня 2019 року начальниця Тарутинського бюро правової допомоги Марина Залізко спільно з керівником Тарутинського районного відділу ДРАЦС ГТУЮ в Одеській області Оленою Цвятковою в центрі соціально-психологічної реабілітації дітей служби у справах дітей Тарутинської РДА говорили з дітьми про їхні права.

Першим і основним міжнародно-правовим документом обов’язкового характеру, що присвячений широкому спектру прав дитини, є Конвенція ООН про права дитини. Документ складається з 54 статей, що деталізують індивідуальні права осіб віком від народження до 18 років. Конвенція захищає права дітей, установлюючи стандарти в охороні здоров’я, освіті, а також юридичному, громадському та соціальному захисті.

Конвенція була прийнята та відкрита для підписання та приєднання резолюцією 44/25 Генеральної Асамблеї ООН від 20 листопада 1989 року. Цей особливий документ було ратифіковано 191 країною світу. Конвенція ООН про права дитини набула чинності в Україні з 27 вересня 1991 року і з цього часу є частиною національного законодавства. Держави, які є учасниками Конвенції, зобов’язані розробляти політику та вживати всіх заходів, виходячи з найкращих інтересів дитини.

В нашій країні права неповнолітніх виділені окремими статтями Сімейного, Цивільного, Кримінального та Кримінального Процесуального кодексів України, Кодексом України про адміністративні правопорушення, а також регулюються окремими законами, зокрема «Про охорону дитинства», «Про соціальну роботу з дітьми та молоддю», «Про запобігання та протидію домашньому насильству».

Різні державні інституції та міністерства покликані відповідати за дотримання прав дитини в Україні. Багато зусиль також докладають громадські організації, які працюють на терені захисту прав дитини, щоб кожна дитина почувала себе захищеним законом повноцінним членом суспільства.

Конвенція прописує основні права людини, які мають діти в усьому світі:

  • право на існування;
  • право на розвиток свого потенціалу повною мірою;
  • право на захист від насильства, експлуатації та шкідливих речовин;
  • право на участь у сімейному, культурному або соціальному житті повною мірою.

Відповідно до законодавства дитина має право особисто звернутися до органу опіки та піклування, служби у справах дітей, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, інших уповноважених органів за захистом своїх прав, свобод і законних інтересів (стаття 10 Закону України «Про охорону дитинства»).

Крім цього, дитина має право звернутися за захистом своїх прав та інтересів безпосередньо до суду, якщо вона досягла чотирнадцяти років (стаття 152 Сімейного кодексу України).

Отримати консультацію у фахових юристів, як поводитися, щоб бути у безпеці, можна за телефоном єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103. Якщо дитині потрібна правова допомога чи порада, вона може звернутися до найближчого місцевого центру, – пояснила Марина Залізко.

За отриманням консультацій з правових питань можна звернутись до Тарутинського бюро правової допомоги за адресою: смт. Тарутине, вул. Центральна, 124.