назад

Бухгалтери та секретарі сільських, селищних рад довідалися про зміни до закону «Про безоплатну правову допомогу»

16427545 584226885101605 5512664729719064877 n6 лютого 2017 року директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області Ірина Хондогій провела лекцію для бухгалтерів та секретарів сільських і селищних рад. Захід відбувся з метою проінформувати про зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Спільно з працівниками органів місцевого самоврядування розглянули також питання щодо реалізації права мешканців громад на безоплатну первинну правову допомогу.

Лекція відбулася в Тернопільському регіональному центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій.

«Через інформування громадян про право на безоплатну правову допомогу у них формується культура розуміння своїх прав та можливостей їх використання. Це потрібно для посилення правової спроможності громад. Постійне вдосконалення організації посадовими особами місцевих рад надання безоплатної первинної правової допомоги – необхідна складова». – наголосила Ірина Хондогій.

«Посилення правової спроможності громад – це ключ до: подолання корупції на базовому побутовому рівні, збільшення економічних свобод людей і зміцнення економічного розвитку та підприємництва, кращі реалізації конституційного права до місцевого самоврядування, у тому числі виборчого права». – доповнила директор Регіонального центру.

Окрім того, Ірина Хондогій проінформувала: «5 січня Президент підписав нову редакцію Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Насамперед, йдеться про внесення до категорії осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу і внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та осіб, які до сьогодні лише претендували на отримання такого статусу. Ці зміни дають змогу полегшити роботу приймальні УГСПЛ, адже відтепер ВПО, які звертаються до громадської приймальні, за потреби скеровуватимуть до центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги».

«Щодо змін до законодавства про безоплатну правову допомогу, то така ж соціальна гарантія встановлена для осіб, які претендують на отримання статусу учасника бойових дій. – продовжила керівник центру. – Крім того, безоплатна вторинна правова допомога ветеранам війни, у тому числі учасникам бойових дій, іншим особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», надаватиметься не лише з питань їх соціального захисту, як це було до прийняття зазначених змін, а з будь-яких інших питань».

Як роз’яснила бухгалтерам і секретарям очільниця Регіонального центру, особа відтепер матиме право на безоплатну вторинну правову допомогу, якщо її дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів. До того ж, враховуватиметься середньомісячний дохід особи, яка звертається за допомогою, а не середньомісячний сукупний дохід сім’ї, як це було дотепер.

У Тернопільській області громадяни можуть звернутися до трьох місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернополі, Кременці, Чорткові та до 14 бюро правової допомоги, що запрацювали з вересня минулого року у районних центрах і є структурними підрозділами місцевих центрів.

За єдиним номером системи безоплатної правової допомоги в Україні 0 800 213 103 можна уточнити контакти центрів та бюро по всій території держави. А також дізнатися про те, які є види безоплатної правової допомоги, гарантованої державою, та як її можна отримати.