назад

Буковинців закликають ставати громадськими радниками!

491-1Держава стає правовою тоді, коли кожен громадянин знає свої права та обов’язки, а ще вміє їх захищати. Саме з цією метою, аби підвищити рівень правової свідомості громадян, реалізується спільна ініціатива Міністерства юстиції України, Координаційного центру з надання правової допомоги та громадськості. Активних громадян закликають ставати громадськими радниками. Про це зокрема йшлося під час круглого столу, який відбувся у Чернівецькій облдержадміністрації 14 березня 2019 року.

Судові позови, питання щодо спадщини та поділу земельних ділянок. Представники об’єднаних територіальних громад запевняють, що після децентралізації виникає чимало питань, які потребують правового врегулювання. Наразі таку допомогу, а саме безоплатну правову допомогу, жителі області мають змогу отримати у фахівців центрів та бюро правової допомоги. З цією ж метою фахівці системи БПД спільно із представниками юстиції організовують виїзні консультування, тож отримати відповіді на запитання мають змогу навіть жителі найвіддаленіших куточків Буковини. Проте згідно із соціологічними дослідженнями найбільше первинних правових консультацій українці отримують від родичів.

«На жаль такі консультації не завжди юридично правильні. Натомість до державних органів не всі громадяни йдуть охоче. Помічником у таких ситуаціях покликаний стати інститут громадських радників. Хто такі громадські радники? Це волонтери, які готові надати частину свого часу та знань для потреб громади. Це люди, яких добре знають і яким довіряють місцеві жителі. На практиці до них і так постійно звертаються за порадою, довіряючи їхньому авторитету. Громадський радник (параюрист) не завжди може мати правову освіту, тому що не замінює фахового юриста, який навчався для цього роками. Проходження навчання дасть їм додаткові навички, інструменти та знання», – розповів директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернецькій області Аркадій Мунтяну.

491-2

Окрім того, під час круглого столу представники 10 об’єднаних територіальних громад Буковини підписали меморандум про співпрацю із Головним територіальним управлінням юстиції у Чернівецькій області. Завдяки цьому ще 10 об’єднаних територіальних громад матимуть правову підтримку юстиції в рамках проекту «Я маю право!» (Герцаївська, Новодністровська, Ставчанська, Чагорська, Хотинська, Вашковецька, Мамаївська, Волоківська ОТГ).

491-3

Насамкінець йшлося про інформаційну кампанію «Я маю право голосу». Співпраця представників об’єднаних територіальних громад із правозахисними організаціями допоможе попередити правопорушення під час чергових виборів Президента України.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області можна за адресою: Чернівецька область, м. Чернівці, вул. Василя Аксенина, 5. Телефон: (0 372) 55 31 38.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).