назад

Бюро правової допомоги – провідник до правосуддя

{module 04.09.18}

На Миколаївщині відбулась прес-конференція фахівців системи безоплатної правової допомоги «Правова допомога поруч», присвячена другій річниці створення бюро правової допомоги в Україні.

Керівники центрів та бюро з надання БВПД прозвітували про дворічну роботу бюро правової допомоги.

7

В Україні працюють 432 бюро правової допомоги, в тому числі 18 функціонують на території Миколаївської області. З моменту створення безоплатної правової допомоги ця система постійно розвивалась, розширювалась мережа точок доступу до безоплатної правової допомоги, зокрема шляхом створення мобільних і дистанційних пунктів консультування.

3

4

         Всі розуміють, що бюро правової допомоги створені в містах і районних центрах, але є віддалені сільські населені пункти. Величезна кількість громадян сільської місцевості через відсутність коштів та транспортного сполучення до найближчої точки доступу до безоплатної правової допомоги, позбавлені можливості звернутися до бюро правової допомоги, – зазначила Наталія Гнатуша, директорка Регіонального центру з надання БВПД у Миколаївській області, – Саме тому в Миколаївській області протягом 2 років роботи створено 1048 мобільних консультативних та дистанційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги, куди могли звернутись громадяни з найвіддаленіших населених пунктів. Ці точки доступу функціонували на базі підприємств, установ, сільських рад та ОТГ. Ми завжди відкриті до співпраці. Бюро правової допомоги мають 130 партнерів серед громадських організацій, органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування. Дуже багато правопросвітницьких заходів проводиться спільно з партнерами.

 

Успішними кейсами надання правової допомоги громадянам, позитивними практиками посилення правової спроможності територіальних громад, співпраці з громадськими організаціями та органами влади поділилися керівники бюро правової допомоги.

5

Валерія Кутюхіна, начальник Очаківського бюро правової допомоги презентувала успішні практики взаємодії бюро правової допомоги та органів місцевого самоврядування щодо реалізації програми з надання безоплатної правової допомоги.

6

Інна Ликова, начальник Казанківського бюро правової допомоги розповіла про розвиток мережі громадських радників у Казанківському районі та надання останніми первинної правової допомоги громадянам.

Віталій Порхун, начальник Первомайського бюро правової допомоги поділився успішними кейсами надання правової допомоги у сфері земельних відносин в Первомайському та Арбузинському районах.

Завдяки роботі Первомайського бюро правової допомоги ми посилили спроможність громади, люди знають як користуватись своїми правами і орендаторам важче обманювати землевласників, – акцентував Віталій Порхун.

Основні завдання роботи бюро правової допомоги:

         правопросвітництво в територіальних громадах;

         надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги;

         забезпечення доступу до електронних сервісів Міністерства юстиції України.

За два роки майже 36 000 клієнтів скористались безоплатною правовою допомогою звернувшись до бюро правової допомоги.

2

Здебільшого, до бюро правової допомоги звертаються жінки. Питання з яких найчастіше звертаються громадяни Миколаївської області це: цивільні питання – 5571 звернення, сімейні – 5027 звернення, питання соціального забезпечення – 4311, спадкові – 3875, земельні – 3624. Менш за все звертаються за допомогою щодо вирішення медичних питань – 309 звернень.