назад

Бюро правової допомоги захистило право учасника АТО на земельну ділянку

57390142 868047190195217 6832828419978297344 nВосени минулого року Головне управління Держгеокадастру у Запорізькій області відмовило учаснику АТО Миколі Петровичу у наданні дозволу на розроблення документації із землеустрою для відведення земельної ділянки у власність для ведення особистого господарства. Чоловік не вагаючись звернувся за консультацією до Новомиколаївського бюро правової допомоги.
       Захисник повідомив наступне: відмова вмотивована тим, що вищезазначена земельна ділянка не внесена до складених реєстрів зарезервованих земельних масивів сільськогосподарського призначення державної власності, які можливі для передачі учасникам бойових дій, які брали участь в Антитерористичній операції.
       Начальник бюро Олександр Котов підготовав позовну заява до суду, де завдяки правильно побудованому захисту права учасника АТО були поновлені, судом ухвалено рішення, яким визнано протиправною відмову Держгеокадастру щодо надання учаснику АТО дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність, цим же рішенням зобов’язано Держгеокадастр повторно розглянути клопотання захисника (з урахуванням правової оцінки, наданої судом у даному рішенні).

Нагадуємо!
       Згідно п. 14 ч. 1 ст. 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» учасникам бойових дій надаються такі пільги: першочергове забезпечення жилою площею осіб, які потребують поліпшення житлових умов, та першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва, першочерговий ремонт жилих будинків і квартир цих осіб та забезпечення їх паливом.
       Відповідно до п. “б” ч. 1 ст. 121 Земельного кодексу України громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності для ведення особистого селянського господарства не більше 2,0 гектара.
       Частиною 6 ст. 118 ЗК України передбачено, що громадяни, зацікавлені в одержанні безоплатно у власність земельної ділянки із земель державної або комунальної власності для ведення особистого селянського господарства у межах норм безоплатної приватизації, подають клопотання до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених ст. 122 цього Кодексу.
       За змістом положень п. 7 ст. 118 ЗК України відповідний орган розглядає клопотання у місячний строк і дає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову у його наданні.

       Підставою для відмови особі в наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у межах безоплатної передачі є невідповідність місця розташування об’єкта вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, генеральних планів населених пунктів та іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування територій населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку. Тобто, законодавець встановлює виключні підстави для відмови і така відмова повинна бути обґрунтованою.

За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтеся до центрів з надання безоплатної правової допомоги.

Адреси та телефони центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги можна дізнатися зателефонувавши на Всеукраїнську гарячу лінію правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).