назад
24.02.17

Cемінар на тему «Проблемні питання функціонування ОСББ»

IMG 20170223 173912

  23 лютого 2017 року у приміщенні Дніпровської районної у м. Києві державної адміністрації пройшов семінар для керівників об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (далі – ОСББ) та зацікавлених осіб на тему: «Проблемні питання функціонування ОСББ».

 

Захід було організовано Першим київським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі – БВПД) із залученням представників Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (далі – Мінрегіон) та Дніпровської районної у м. Києві державної адміністрації.

Слухачами семінару були представники громадських організацій, представники та співвласники ОСББ, співробітники місцевих центрів з надання БВПД, студенти Юридичної клініки Національного університету біоресурсів і природокористування України

Відкриваючи семінар заступник начальника управління житлово-комунального господарства Дніпровської РДА Наталія Левченко повідомила присутніх про роботу адміністрації в напрямку підтримки створення та функціонування ОСББ.

Директор департаменту систем життєзабезпечення та житлової політики Мінрегіону Дмитро Корчак ознайомив учасників семінару з розробленими міністерством законодавчими актами та стан їх впровадження, повідомив про наявні можливості та джерела фінансування діяльності ОСББ.

Також Корчак Д.В. навів приклади успішної діяльності об’єднань співвласників та наголосив, що ОСББ має діяти із залученням професійних юристів. Також, за інформацією виступаючого, з метою вирішення питання забезпечення ОСББ професійними кадрами, за ініціативи міністерства у 18 українських вищих навчальних закладах започатковано новий двотижневий учбовий курс, після закінчення якого буде надаватися диплом фахівця в сфері управління.

Бурчак Л.І., директор Першого київського місцевого центру з надання БВПД, виступила з доповіддю, в якій розповіла про нові можливості київських міських центрів у наданні БВПД по цивільним, адміністративним та кримінальним справам.

Також Бурчак  Л.І. наголосила на тому, що створюючи ОСББ необхідно ознайомитися із законодавчою базою, яка регулює діяльність ОСББ.

Крім того, директор Першого київського місцевого центру акцентувала увагу присутніх на кількох проблемних питаннях функціонування ОСББ:

–         порядок передачі технічної документації на будинок від попередніх балансоутримувачів управлінню ОСББ,

–         передача земельної ділянки під будинком у власність чи оренду,

–         можливості залучення по договору для управління ОСББ третіх осіб,

–         визначення розміру внесків та затвердження розрахунків на різні статті витрат ОСББ,

–         реалізація права на отримання субсидій членами ОСББ та іншими мешканцями будинків.

Слухачам було повідомлено законодавче підгрунття для реалізації їх прав і позитивного вирішення вказаних питань.

В ході семінару організатори відповіли на запитання присутніх. У жвавій бесіді здійснювався пошук можливих шляхів вирішення проблем та відбувся 

IMG 20170223 170657IMG 20170223 174046