назад

Cемінар «Основні аспекти протидії корупції та дотримання стандартів антикорупційної поведінки»

{gallery width=100 height=100 alignment=left buttons=0 margin=5 layout=fixed lightbox=boxplus}news/18/03/14/IMG_0010-2.jpg{/gallery}

14 березня 2018 року, на Харківщині відбувся семінар для працівників бюро правової допомоги «Основні аспекти протидії корупції та дотримання стандартів антикорупційної поведінки».

{gallery width=200 height=200 alignment=left buttons=0 margin=5 layout=fixed lightbox=boxplus}news/18/03/14/IMG_0010-2.jpg{/gallery}

14 березня 2018 року, на Харківщині відбувся семінар для працівників бюро правової допомоги «Основні аспекти протидії корупції та дотримання стандартів антикорупційної поведінки».

«Корупція (lat. Corrumpere – розтлівати) – термін, який означає використання посадовою особою владних повноважень і довірених йому прав з метою особистої вигоди, що суперечить законодавству і моральним засадам», – з її визначення почалася робота семінару, присвяченого проблематиці протидії корупції та дотримання стандартів антикорупційної поведінки.

Семінар для працівників бюро правової допомоги Харківського регіону було організовано за ініціативою Координаційного центру з надання правової допомоги, за підтримки Громадської організації «Центр боротьби з корупцією та тіньовою економікою».    

Модерували захід директорка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області Олена Демченко, заступниця директорки Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області Валентина Волобуєва та голова громадської організації «Центр боротьби з корупцією та тіньовою економікою» Дмитро Мальцев.

В семінарі прийняли участь директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях Анатолій Бородавка, начальниця відділу Організаційної роботи та юридичного забезпечення діяльності та персоналу Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях Яна Богданова, представниця відділу Комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях Оксана Федорова та начальник управління «Харківська міжрегіональна ресурсно-комунікаційна платформа» Ростислав Росоловський.

Структурно, семінар був поділений на 7 блоків (за хронологією): обговорення проблематиці, перегляд тематичного кіно, практична робота в групах, презентація, тестування, анкетування та підбиття підсумків, за очікуванням учасників.

«Боротьба з корупцією це необхідна умова успішної реалізації системних реформ в країні, – такими словами почала свою доповідь Олена Демченко. – На міжнародному рівні Україна залишається з репутацією надзвичайно корумпованої держави, про що свідчить її незмінно низький рейтинг за рівнем доброчесності, визначений за результатами досліджень, проведених протягом останніх років авторитетними міжнародними інституціями».

Олена Демченко розповіла про історію корупції від Стародавнього Вавилону до теперішнього часу, причини та основні ознаки корупції.

Під час семінару розглядалися міжнародні акти регулювання питань щодо корупції:

Відносно антикорупційної політики держави, Олена Демченко, також, розповіла про співпрацю з міжнародними антикорупційними інституціями та організаціями; зокрема, про діяльність Transparency International Ukraine – антикорупційної організації, заснованої 1993 року в Берліні колишнім директором Світового банку Пітером Айґеном. Організація найбільш відома Індексом сприйняття корупції та Глобальним корупційним барометром. За даними звіту Global Go To Think Index Tank за 2016 рік, Transparency International була на 27-му місці зі 175 в рейтингу світових аналітичних центрів (think tanks). Українське відділення Transparency International виросло з Творчого об’єднання «ТОРО» – неурядової організації, зареєстрованої у 1999 році в м. Кіровоград (Кропивницький). З 1 червня 2012 року об’єднання офіційно перейменовано в громадську організацію Transparency International Україна

Олена Демченко привела Світовий рейтинг країн за даними дослідження Transparency International Ukraine в 2017 році, а саме, індексу сприйняття корупції України, який складає 30 балів з 100 можливих, що на один бал більше, ніж у 2016 році; Україна посіла 130 місце (зі 180 країн).

Дмитро Мальцев розповів учасникам про національне антикорупційне законодавство; виклав нову термінологію законодавства про корупцію та суб’єктний склад, згідно Закону України «Про запобігання корупції». Також, розглянув питання щодо функціонування центрального органу виконавчої влади зі спеціальним статусом, який забезпечує формування та реалізує державну антикорупційну політику – Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК).  

СПЕЦІАЛЬНА ТЕЛЕФОННА ЛІНІЯ НАЗК

+3 8 (044) 200 06 91

Увага! Режим роботи спеціальної телефонної лінії:

понеділок – четвер з 09:00 до 18:00 год.

п’ятниця з 09:00 до 16:45 год.

перерва з 13:00 до 13:45 год.

В режимі автовідповідача: понеділок – п’ятниця з 18:00 до 09:00 год.,

неробочі, святкові та вихідні дні – цілодобово. 

Голова громадської організації «Центр боротьби з корупцією та тіньовою економікою» представив до показу кінострічки за темою корупції, для подальшого обговорення в рамках семінару. В інтерактивній формі, Дмитро Мальцев провів практичну роботу в групах, яка передбачала надання відповідей на найбільш важливі питання, стосовно корупції та корупційних діянь; зокрема, щодо обмежень використання службових повноважень чи свого становища, заборони безпосередньо або через інших осіб вимагати, просити, одержувати подарунки для себе чи близьких їм осіб від юридичних/фізичних осіб; пропозиції отримання неправомірної вигоди або подарунка; утримання від виконання незаконних рішень чи доручень; обмеження щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності, спільної роботи близьких осіб, запобігання та врегулювання конфлікту інтересів та ін.

{module 2018-03-14 Семінар}

Особлива увага приділялася питанням відповідальності за корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення. Зокрема, з темою кримінальної відповідальності за корупційні злочини, ознайомила присутніх Валентина Волобуєва, яка визначила типові ознаки корупційних злочинів за Кримінальним кодексом Україні.

Валентина Волобуєва поділилася з учасниками практичною інформацією, щодо застосування ст. 366-1 Кримінального кодексу України, а саме, відповідальності в разі декларування недостовірної інформації (або неподання декларації); ст. 368 Кримінального кодексу України щодо прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою; ст. 369 Кримінального кодексу України щодо пропозиції, обіцянки або надання неправомірної вигоди службовій особі.

В ході семінару обговорювалися питання щодо механізму дій під час затримання, обшуку, огляду місця події, освідування, негласних слідчих дій, арешті майна тощо.

Валентина Волобуєва, також, нагадала присутнім про функціонуючий в Україні, на базі офіційного веб-сайту Судової влади України, Єдиний державний реєстр осіб, які вчинили корупційні правопорушення.  

З метою закріплення пройденого на семінарі матеріалу, учасники пройшли тестування за ключовими питаннями, в кількості 19 пріоритетних.  

На завершення семінару, учасники заповнили анкети «зворотнього зв’язку».


Інформація про Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях:

Адреса: м. Харків, Майдан Свободи, 5, 6 під’їзд, 3 поверх

Контактний телефон: (057) – 705 – 03 – 52

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103

(цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України)

Офіційний веб-сайт: http://kharkiv.legalaid.gov.ua