назад

Через правопросвітництво – до розширення доступу до безоплатної правової допомоги

ShM 2017 03 10 Pravoprosvitniztvo 2З метою підвищення правової свідомості та освіченості населення 10 березня директор Шосткинського МЦ з надання БВПД Микола ГУДІМА та інтегратор Ольга ПРАВОСУД провели правопросвітницький захід «Актуальність розвитку безоплатної правової допомоги: законодавство, практика, досвід» для працівників Шосткинського районного відділення відкритого Акціонерного Товариства «Сумиобленерго» «Енергозбут». У заході взяли участь більше 50 осіб.

У ході проведення заходу учасники мали змогу ознайомитися з актуальними питаннями розвитку безоплатної правової допомоги у Північному регіоні Сумщини, напрямками та формами реалізації Закону України «Про безоплатну правову допомогу» на місцевому рівні, зокрема, доступу до правової допомоги представників територіальних громад.

«Відповідно до статті 59 Конституції України кожен має право на правову допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Основною метою роботи Шосткинського місцевого центру є спрощення доступу до безоплатної правової допомоги громади та забезпечення конституційних гарантій громадян на захист їх прав та законних інтересів», – розпочав свій виступ директор місцевого центру Микола ГУДІМА.

ShM 2017 03 10 Pravoprosvitniztvo 1

Під час виступу Микола ГУДІМА наголосив на важливості надання правової допомоги громадянам у сучасних умовах, навів приклади звернення громадян з практики та досвіду Шосткинського місцевого центру та вирішення проблемних питань за допомогою юристів центру та адвокатів.

Ольга ПРАВОСУД розповіла присутнім про категорії громадян, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу; порядок отримання правових послуг в місцевому центрі; порядок призначення захисника за кошти державного бюджету та випадки, у яких може бути відмовлено у наданні безоплатної вторинної правової допомоги та поінформувала присутніх про зміни у законодавстві України, зокрема щодо розширення переліку осіб, які мають право на адвоката за рахунок держави.

Інформаційно-розяснювальна робота серед населення та трудових колективів  працівниками Шосткинського місцевого центру дає змогу громадянам реалізувати конституційні права на безоплатну правову допомогу.

 

Довідково: Шосткинський місцевий центр з надання БВПД знаходиться за адресою: м. Шостка, вул. Горького, 4, т. (05449) 7-30-94, 7-28-05.