назад
27.12.17

Чоловіка, який вчиняв насильство в сім’ї, виселили в судовому порядку

Storozhuk1     Адвокат Юрій Сторожук, призначений у Старокостянтинівському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги, в суді домігся виселення з житлового будинку особи, яка вчиняла насильство в сім’ї. 

     До Теофіпольського бюро правової допомоги Старокостянтинівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася жінка з проханням допомогти у судовому порядку виселити з житлового будинку її колишнього чоловіка. 

     Як з’ясувалося, заявниця успадкувала житловий будинок та проживає в ньому разом зі своєю сім’єю та колишнім чоловіком, хоча шлюб із ним розірвано у жовтні 2016 року. Жінка скаржилася, що чоловік зловживав алкоголем, вчиняв психологічне насильство щодо неї та дітей, відтак і сама клієнтка і її діти постійно перебували у психологічній напрузі. 

     Жінка розповіла, що вона багато разів зверталася в поліцію із заявами. За вчинення насильства в сім’ї колишнього чоловіка неодноразово притягували до адміністративної відповідальності, проте його поведінка не змінилася. Чоловік не хотів повертатися проживати до будинку своїх батьків, а подальше життя з ним в одному будинку заявниці та її дітей неможливе.

     Оскільки дохід жінки не перевищував двох розмірів прожиткового мінімуму, розрахованого та затвердженого відповідно до закону для працездатних осіб, у місцевому центрі прийняли рішення про надання їй безоплатної вторинної правової допомоги та видали відповідне доручення адвокатові Юрію Сторожуку (№16 від 02 березня 2017 року). 

     У позові, який підготував адвокат, він просив Теофіпольський районний суд Хмельницької області виселити чоловіка з будинку позивачки без надання йому іншого житлового приміщення. Такі вимоги обґрунтував тим, що відповідно до частини першої статті 405 Цивільного кодексу України член сім’ї власника, який проживає разом з ним, має право користуватися цим житлом відповідно до закону. 

     Стаття 157 Житлового кодексу Української РСР визначає, що членів сім’ї власника житлового будинку (квартири) може бути виселено у випадках, передбачених частиною першою статті 116 цього Кодексу. Виселення провадиться у судовому порядку без надання іншого жилого приміщення. 

     Згідно з частиною першою статті 116 Житлового кодексу Української РСР, якщо наймач, члени його сім’ї або інші особи, які проживають разом з ним, систематично руйнують чи псують житлове приміщення, або використовують його не за призначенням, або ж систематичним порушенням правил співжиття роблять неможливим для інших проживання з ними в одній квартирі чи в одному будинку, а заходи  запобігання і  громадського впливу виявились безрезультатними, виселення винних на вимогу наймодавця або інших заінтересованих  осіб провадиться без надання іншого  житлового приміщення. 

     У ході судового розгляду сторони та свідки підтвердили аргументи, наведені в позовній заяві. Таким чином, розглянувши справу, 8 грудня 2017 року Теофіпольський районний суд виніс рішення про задоволення позовних вимог.

 *   *   *

     Якщо Ви або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, нагадаємо, що вразливим категоріям громадян держава гарантує безоплатну вторинну правову допомогу. Щоб отримати таку допомогу, необхідно звернутися до місцевого центру  з надання БВПД або у бюро правової допомоги

     Хмельницький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Хмельницький, Віньковецький, Волочиський, Городоцький, Деражнянський, Летичівський, Старосинявський, Ярмолинецький райони там. Хмельницький). Адреса: м. Хмельницький, вул. Соборна, буд. 75, 2 поверх. Тел. 0382 65-77-88.

     Кам’янець-Подільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування Кам’янець-Подільський, Дунаєвецький, Новоушицький, Чемеровецький райони та м. Кам’янець-Подільський). Адреса: м. Кам’янець-Подільський, вул. Пушкінська, буд. 44. Тел. 03849 5-01-59.

     Старокостянтинівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Старокостянтинівський, Красилівський, Теофіпольський райони та м. Старокостянтинів). Адреса: м. Старокостянтинів, вул. Миру, буд. 1/2, 1 поверх. Тел. 03854 4-54-75. 

     Шепетівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Шепетівський, Білогірський, Ізяславський, Полонський, Славутський райони та міста Шепетівка, Нетішин і Славута. Адреса: м. Шепетівка, вул. Героїв Небесної Сотні, буд. 44. Тел. 03840 4-00-15. 

     Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги — 0-800-213103.