назад
03.07.18

Чоловіка з Донеччини врятували від 5 років тюрми

sudАдвокат системи БПД захистив мешканця Авдіївки, якому загрожувало 5 років позбавлення волі за начебто зберігання патронів.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях призначив адвоката Олександра Косенок для захисту інтересів мешканця м. Авдіївка, який підозрювався у незаконному придбанні, зберіганні, носінні зброї та бойових припасів. 

Під час вивчення матеріалів справи адвокат виявив порушення у роботі органів досудового розслідування та розбіжності у зібраних ними матеріалах кримінальної справи.

Як розповів адвокат, обвинувачений свою провину не визнавав, а під час судового засідання зазначив, що 68 патронів, які начебто були знайдені у його будинку, вперше побачив вже при обшуку. Покази ж було надано під тиском з боку працівників поліції, що підтвердилося показами одного зі свідків.

Адвокат Косенок звернув увагу суду, що обшуки на подвір’ї та у будинку були проведені з численними порушеннями норм процесуального права, а підстава для його проведення була надумана. Адже, заявляючи клопотання на проведення обшуку, орган досудового розслідування не зазначив його мету. Відповідно до ухвали Селидівського міськсуду Донецької обл. дозвіл на проведення обшуку було надано задля виявлення автомата, мін, гранат, які мали б бути доказом під час судового розгляду. Разом з тим вказані речі не були знайдені, натомість начебто було знайдено та вилучено патрони, які не зазначались в ухвалі суду.

Враховуючи ці обставини, адвокат під час захисту послався на прецедентну практику Європейського суду з прав людини у справі «Смирнов проти Росії», де зазначено, що невизначене формулювання обсягу обшуку дає органу влади на власний розсуд вирішувати, які матеріали підлягають вилученню, що призвело до вилучення речей, які не були зазначені в ухвалі. Також адвокатом було наголошено, що відсутність вказівки на конкретну мету обшуку є порушенням статті 6 Конвенції, та наведено приклади справ Європейського Суду «Ернст та інші проти Бельгії», «Луценко проти України» та «Шенк проти Швейцарії».

«Адвокат системи БПД під час захисту клієнта використав досвід Європейського суду з прав людини і переміг у справі. Культура застосування практики ЄСПЛ стає хорошим “тоном” в роботі наших адвокатів, тож зусилля Координаційного центру, спрямовані на навчання активно застосовувати практику саме цієї міжнародної інституції, вже дають свої результати», – зазначив директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк.

У процесі судового розгляду також з’ясувалося, що понятий під час проведення обшуку був відсутній у момент, коли правоохоронцями було знайдено патрони. Адвокат також звернув увагу суду, що органи досудового розслідування жодним чином не перевірили версію обставин подій, викладену його підзахисним, зокрема не провели жодних процесуальних дій: зняття дактилоскопічних відбитків пальців рук та потожирових виділень, які б могли підтвердити чи спростувати причетність чоловіка до інкримінованого йому злочину.

Вислухавши сторону захисту, Селидівський міський суд Донецької області дійшов висновку, що вирок не може ґрунтуватися на припущеннях та доказах, одержаних незаконним шляхом, а усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь. Отже, завдяки професійним діям адвоката суд визнав громадянина невинуватим та виправдав через недоведеність кримінального правопорушення.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook          YouTube YouTube          Google Google+  тTwitter