назад

Чому важливо встановлювати факт спільного проживання, якщо ви не одружені

private brak    В наш час цивільний шлюб – явище далеко не рідкісне. Тим не менш, встановлення факту проживання однією сім’єю може мати важливі наслідки для особи, наприклад, одержання права на спільно нажите майно. Але єдиний шлях встановлення такого факту – подача заяви до суду. Отже необхідно розібратися, наскільки важко чи легко встановити факт спільного проживання без реєстрації шлюбу, і як це зробити.

Навіщо це робити

    Для поділу спільно нажитого майна.Так, відповідно до положень ст.74 СК України, якщо жінка та чоловік проживають однією сім’єю, але не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, майно, набуте ними за час спільного проживання, належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено письмовим договором між ними.

    Враховуючи життєву практику, є чимало випадків, коли особи починають спільне проживання з новими партнерами, відкладаючи розлучення з колишнім подружжям «в довгий ящик». Нерідко причиною встановлення факту проживання однією сім’єю без реєстрації шлюбу є і оформлення об’єкта права спільної сумісної власності.

    Для вступу в спадщину. Так, у відповідності зі ст.1264 ЦК України, у 4 чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім’єю не менш як п’ять років до часу відкриття спадщини. У цьому варіанті важливо довести суду не тільки факт спільного проживання, але ще й термін такого.

«Особливий» порядок розгляду справ

    Відповідно до п.5 ч.2 ст.234 ЦПК України, справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, в т.ч.про встановлення факту проживання однією сім’єю без реєстрації шлюбу суд розглядає в порядку окремого провадження.

    Окреме провадження – це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав, або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав. Згідно п.5 ч.1 ст.256 ЦПК України, суд може розглядати в такому порядку справи про встановлення факту проживання однією сім’єю чоловіка та жінки без шлюбу.У окремого провадження є свої особливості. До суду необхідно готувати не позов, а заяву, а значить, особа виступає не позивачем, а заявником.

     Останній пункт пояснює відсутність в окремому провадженні відповідача. Замість нього в справі можуть брати участь зацікавлені особи та їх представники. І останньою відмінною рисою особливого провадження є виконання судових рішень: в позовному провадженні можливо застосування заходів примусу, а в особливому рішення суду є підставою для вчинення певних дій та його реалізація здійснюється поза стадії примусового виконання. Виняток становлять лише справи про оскарження нотаріальних дій або відмови від їх вчинення.

В який суд подавати

    У відповідності зі ст.257 ЦПК України, заява про встановлення факту, що має юридичне значення, подається до суду за місцем проживання заявника.

Що вказати у заяві

    Перш за все, у позові треба вказати факт, що заявник просить встановити факт спільного проживання чоловіка і жінки без реєстрації шлюбу у визначений період.

    Період/термін спільного проживання. У разі спадщини необхідно довести факт спільного проживання строком не менше п’яти років. У випадку майнового спору на підставі ст.74 СК України слід довести факт спільного проживання протягом того періоду, в якому було придбано спірне майно.

    В обов’язковому порядку потрібно вказати мету встановлення факту (наприклад, для вступу в спадщину).

    Обставини і докази, що підтверджують факт спільного проживання. У відповідності зі ст.258 ЦПК України, до заяви додаються докази, що підтверджують викладені обставини.

     Якщо Вам складно самим скласти таку заяву, і ви маєте право на адвоката за рахунок держави, звертайтеся до місцевих центрів з надання БВПД на Закарпатті: 

  • Ужгородський      місцевий центр: 88017, м.Ужгород, вул.Загорська, 51

(для мешканців Ужгорода та Чопа, а також жителів Ужгородського, Перечинського та Великоберезнянського районів)

  • Мукачівський      місцевий центр: 89600, м.Мукачево, вул.Горького, 25

(для мешканців Мукачівського, Берегівського, Іршавського, Свалявського та Воловецького районів)

  • Хустський      місцевий центр: 90400, м.Хуст, вул.Карпатської Січі, 53а

(для жителів Хустського, Виноградівського, Тячівського, Рахівського та Міжгірського районів)

Також отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги – змін в законодавстві, уточнити категорії осіб, що мають право на безоплатну правову допомогу та інші – можна, зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).

Наталія Дубчак

директор Хустського місцевого центру
з надання безоплатної вторинної правової допомоги