назад

Чотири речі, які потрібно зробити, щоб Ваш вебінар був цікавий, інформативний та корисний

Вже як три тижні вебінари, онлайн наради та інші дистанційні новинки міцно увійшли в наші життя. Вебінари активно набувають популярність в зв’язку з вимушеною самоізоляцією.  Багато організацій зараз перешли в онлайн тому тепер залишаючись вдома можна дізнатись багато нового та здобути навичок на які не було часу до того. Але як зробити гарний і цікавий захід, якщо раніше Ви цього не робили? Давайте розбиратись разом.

Коли Ви плануєте вебінар, звичайно, Ви зацікавлені в тому, щоб він був цікавий, інформативний та корисний для людей.

Ось чотири речі, які Вам потрібно зробити, щоб Ваш досвід проведення вебінару був саме таким:

  1. Зосередьтесь на вашій аудиторії.

Перш за все, переконайтесь в тому, що Ви розумієте з ким спілкуєтесь на вебінарі. Обирайте тему для кожної групи  людей так, щоб вона була їм цікава чи професійно корисна. Дізнайтесь, що саме вони вже знають, про що повинні дізнатись. Практикуйте питання «до вебінару», створіть онлайн форму і через неї отримуйте питання, які відповідно до теми цікавить  Ваших майбутніх слухачів.

  1. Надайте першокласний контент.

Переконайтеся, що Ваш вебінар пропонує актуальну інформацію, яка є корисною і значущою для аудиторії. Зробіть необхідні дослідження, щоб забезпечити даними, які насправді можна використовувати.Презентації, відеоряд, інфогафіки – все, що буде доречним і допоможе наочно пояснити матеріал Вашого вебінару.

  1. Плануйте і практикуйте.

Якщо вебінар проходитиме в реальному часі, сплануйте його регламент, якщо Ви знаєте, що більшість очікуваної аудиторії буде доступною. Коли Ви встановили час і створили контент, переконайтесь, що Ви слідуєте йому на практиці. Додатково відправте всім регламент Вашого вебінару, щоб учасники орієнтувались, коли саме час для питань і зауважень.

  1. Промоушн.

Тепер, коли у Вас є спланований вебінар, Вам потрібно “розкрутити” його. Розішліть запрошення на реєстрацію через онлайн форми, email, соцмережі та інші канали.

Також корисно надсилати нагадування за деякий час до початку вебінару тим, хто зареєструвався.

Також зверніть увагу на безпеку. Залежно від цілей вашого вебінару, Ви можете обмежити до нього доступ. Можливо, Ви також хотіли б зберегти конфіденційними список учасників і їх контактну інформацію. Попіклуйтесь про це заздалегідь.

Врахуйте і технічні моменти.

Кількість учасників. Багато платформ для вебінарів в деякій мірі визначають їх вартість залежно від кількості учасників. Тому, якщо Ви плануєте вебінар то впевніться, що обрана Вами платформа спроможна одночасно витримати заплановану Вами кількість учасників.

Залучення аудиторії. Різниця між чудовим і нудним вебінаром часто полягає в тому, наскільки залучена ваша аудиторія. Гарне програмне забезпечення для вебінару включає інструменти, які допомагають Вам взаємодіяти з аудиторією: можливість використовувати чат, проводити опитування, задавати питання, використовувати сесії “питання-відповіді” під час семінару.

Спільний доступ до екрану. Можливість показувати Вашим учасникам Ваш власний екран може бути важливою опцією для тренінгів. Ця функція також буде корисною, якщо Ви наглядно хочете продемонструвати інфогафіки чи відеографіки, адже як відомо такі засоби гарно сприймаються аудиторією.

Запис. Багато ведучих вебінару бажають мати можливість записувати вебінар. Це може бути корисним, якщо Ви хочете переглядати його. Ви також можете бажати поділитися його записом на вашому сайті або в інтернеті. Деякі інструменти автоматично записують вебінари.

Аналітика. Можливість вимірювати і відслідковувати дані, які мають відношення до вебінару, може бути корисною. Проте будьте обережними при виборі платформи з такою опцією. Переконайтесь, що запропоновані аналітичні функції будуть вимірювати саме те, що Ви хочете. Потім відповідно до антики зможете зробити висновки і в при наступному проведенні виправити недоліки.

Звісно, досвід в проведенні вебінарів також має вагу, тому не засмучуйтесь, якщо в перший раз, щось було не за планом. Такі помилки в майбутньому допоможуть Вам само вдосконалитись.