назад
11.10.18

Чи мають неповнолітні право працювати?

SuM 181011 11Фахівці системи безоплатної вторинної правової допомоги Сумщини продовжують активне правопросвітництво через засоби масової інформації. У випусках передачі «Правовий лікбез», що на телеканалі ATV, правники надають консультації та роз’яснення з різних юридичних питань. Це дає змогу численній глядацькій аудиторії отримати корисну інформацію та дізнатися, як вирішити свою проблему у правовий спосіб.

Цього разу юрист Сумського місцевого центру з надання БВПД Олена Бондар роз’яснила, чи мають неповнолітні право працювати. «Українське законодавство встановлює спеціальні умови праці для неповнолітніх громадян. Також Україна ратифікувала низку міжнародних нормативно-правових актів у цій сфері й відповідно взяла на себе зобов’язання виконувати їхні положення», – наголосила фахівець.

Згідно з українським законодавством, неповнолітніми є особи, які не досягли вісімнадцяти років. Говорячи про дітей у контексті трудових відносин, перш за все потрібно пам’ятати про статті 43 та 52 Конституції України. У них зазначається, що використання праці неповнолітніх на небезпечних для їхнього здоров’я роботах забороняється, а експлуатація дитини переслідується законом. Детальніше регулює питання праці неповнолітніх Кодекс законів про працю України.

Загалом у трудових відносинах неповнолітні громадяни у правах прирівнюються до повнолітніх. Тому вони так само зобов’язані чесно і сумлінно працювати, своєчасно і точно виконувати розпорядження роботодавця, додержуватися трудової дисципліни тощо.

Водночас у сфері охорони праці, у питаннях визначення робочого часу, відпусток та деяких інших умов праці неповнолітні користуються певними пільгами, встановленими законодавством України, – про це прямо зазначено у ст. 187 КЗпП. Це пояснюється необхідністю враховувати фізіологічні особливості організму підлітків та забезпечити  їхні права на освіту, відпочинок, захист життя та здоров’я.

За загальним правилом приймаються на роботу особи, яким виповнилося 16 років. Проте за згодою одного з батьків або особи, яка його замінює, можуть прийматися на роботу особи, які досягли 15 років.

Для підготовки молоді до продуктивної праці допускається прийняття на роботу учнів загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і середніх спеціальних навальних закладів для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров’ю і не порушує процес навчання, у вільний від навчання час після досягнення 14-ного віку за згодою одного із батьків або особи, яка його замінює.

Законодавством встановлено ряд гарантій щодо праці неповнолітніх:

1.            На кожному підприємстві, установі чи організації має вестися спеціальний облік працівників, які не досягли 18 років, з зазначенням дати їх народження.

2.            При укладенні трудового договору з неповнолітніми обов’язковим є дотримання письмової форми.

3.            При прийнятті на роботу неповнолітніх випробування не встановлюється.

4.            Усі особи віком до 18 років приймаються на роботу лише після попереднього медичного огляду і в подальшому, до досягнення 21 року, щороку підлягають обов’язковому медичному оглядові.

5.            Щорічні відпустки працівникам віком до 18 років надаються у зручний для них час. Щорічні відпустки такій категорії повної тривалості у перший рік роботи надаються за їхньою заявкою до настання шестимісячного терміну безперервної роботи на підприємстві, в установі, організації.

6.            Неповнолітніх працівників не мають право залучати:

               до виконання важкої роботи зі шкідливими та небезпечними умовами праці, до роботи в нічний час, у вихідні дні, до підземних робіт;

               до надурочних робіт, підіймання, переміщення предметів, маса яких перевищує встановлені граничні норми ваги;

               до робіт, тривалість яких перевищує 24 години (для підлітків 14 – 15 років), або 36 годин (для підлітків 16 – 18 років)

Звільнення працівників молодше 18 років з ініціативи роботодавця допускається тільки за згодою районної (міської) служби у справах дітей.

Батьки або особи, які їх замінюють, мають право вимагати розірвання трудового договору з неповнолітнім, коли продовження діяльності загрожує здоров’ю неповнолітнього або порушує його законні інтереси.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до:

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1. тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Білопільське бюро правової допомоги –
41800, м. Білопілля, вул. Соборна, 53. тел. (05443) 9-10-87

Краснопільське бюро правової допомоги –
42400, смт Краснопілля, вул. Перемоги, 2. тел. (05459) 7-11-24, (05459) 7-11-74

Путивльське бюро правової допомоги –
41500, м. Путивль, пр-т Іоанна Путивльського, 46. тел. (05442) 5-48-44, (05442) 5-49-44

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, у межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.