назад

Чи може роботодавець звільнити з роботи під час проходження військової служби та як себе захистити від незаконного звільненя?

169-114 червня 2018 року головний спеціаліст Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Аліна Зузуля спільно з представником Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області провели консультування для ветеранів війни та учасників АТО на базі Чернівецького обласного госпіталю ветеранів війни.

Актуальне питання, яке пролунало під час консультування: «Чи може роботодавець звільнити з роботи під час проходження військової служби?»

Присутнім пояснили, що гарантії щодо збереження робочого місця поширюються на осіб, які залучаються:
• на строкову військову службу,
• військову службу за призовом осіб офіцерського складу та військову службу за призовом під час мобілізації на особливий період;
• на військову службу за контрактом, зокрема шляхом оформлення нового контракту, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення.

«За ними зберігається місце роботи, посада та середній заробіток. Зазначені гарантії також зберігаються за працівниками, які під час військової служби отримали поранення (інші ушкодження здоров’я) і перебувають на лікуванні в медичних установах, а також потрапили в полон або оголошені безвісно відсутніми», – пояснила фахівчиня системи безоплатної правової допомоги Аліна Зузуля.

Підставою для збереження за співробітником робочого місця, посади та середнього заробітку слугує повістка.

Наприкінці заходу до учасників було донесено про правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО» та поширено буклети на правову тематику.

Контактна інформація! Звернутися до фахівців Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: м. Чернівці, вул. Університетська, 1, тел. (0 372) 51-36-12.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні, приймаються цілодобово).